Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami

Tarta serowo-dyniowa

Mojej dyniowej miłości ciąg dalszy…. bo wymyśliłam sobie taką serowo-dyniową tartę z dodatkiem gruszek i orzechów i okazało się, że tarta smakuje wspaniale 🙂 Masa jest bardzo delikatna i pachnąca cynamonem i lekko imbirem, a do tego jeszcze soczysta gruszka i chrupiące orzechy… czy trzeba coś jeszcze dodać? Chyba tylko tyle, że ta porcja jest stanowczo za mała ;)! Zapraszam więc – oto pyszna tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 🙂

Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami

Składniki: foremka 35×10 cm

  • 200 g mąki (przesianej)
  • 100 g masła (schłodzonego)
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 1-2 łyżki chłodnej wody
  • 1 jajko (roztrzepane do posmarowania)

Masa: (składniki w temperaturze pokojowej)

  • 200 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla )
  • 2 gruszki (bardzo dojrzałe)
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru

1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie foremkę i porobić widelcem dziurki w cieście. Tak wylepioną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzchu kulki do pieczenia lub suchą fasolę lub suchy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej).

Przygotowanie tarty serowo-dyniowej Przygotowanie tarty serowo-dyniowej Przygotowanie tarty serowo-dyniowej Przygotowanie tarty serowo-dyniowej

2. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby nie ściemniały można je skropić sokiem z cytryny.
Serek, puree z dyni, cukier puder, jajka, cynamon i imbir miksujemy na gładką masę. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy kawałki gruszki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż wierzch nabierze złotego koloru (około 15-20 minut).

Przygotowanie tarty serowo-dyniowej Przygotowanie tarty serowo-dyniowej

Smacznego 🙂

Tarta serowo-dyniowa

Tarta serowo-dyniowa

Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014

Festiwal Dyni 2014