Tarta z łososiem

Tarta z lososiem

 

Niby już myślę o tym co zrobić na Święta ale tak naprawdę jakoś do mnie nie dociera, że to już tuż, tuż… i tylko kilka tygodni zostało. Nie wiem skąd wziąć dodatkowy czas na wypróbowanie tych wszystkich fantastycznych przepisów, które czekają w kolejce „do zrobienia”. Nie sądzę, żebym dała radę przygotować choć część z nich… ale do następnego roku na pewno dam radę… choć pewnie do tego czasu i przepisów przybędzie, i… (oby nie!) kilogramów ;). Na razie polecam cudowną tartę z łososiem, porem i koperkiem…

Tarta z łososiem – składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła (schłodzonego)
  • szczypta soli
  • około 50 ml wody

Masa:

  • 300 g świeżego łososia
  • 250 g białych części pora
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól, pieprz

Masło z mąką i szczyptą soli rozcieram w palcach na okruchy, po czym po trochu dolewam wody aby ciasto się połączyło i było zwarte. Owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie wyjęte ciasto wykładam na formę do tarty. Dziurkuję widelcem. Na wyłożone ciasto wykładam papier do pieczenia i wysypuję kulki ceramiczne(można użyć suchego grochu) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut po czym zdejmuję papier i kulki (baaardzo gorące!) i piekę jeszcze 10 minut. Żeby brzegi nie przypiekły się za bardzo można je owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu od razu wyrównuję brzegi.

Tarta z lososiem

Tarta z lososiem

Tarta z lososiem

Umyte, osuszone i pokrojone części pora duszę na maśle aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaję pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia.

Umytego i osuszonego łososia kroję na mniejsze paski po czym skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem.

Na upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę i jajka roztrzepuję po czym wylewam delikatnie na tartę. Zapiekam 30-40 minut.

Tarta z lososiem

Tarta z lososiem

Tarta z lososiem

Tarta z lososiem

Smacznego :)

Tarta z lososiem

Tarta z lososiem

Tarta z lososiem

 

Przepis bierze udział w akcji:

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: