Tarta z malinami

Tarta z malinami

Kiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie 🙂 Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam 🙂

Tarta z malinami

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek digestive
  • 75 g masła

Krem:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki
  • cukier waniliowy
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • maliny
  • 1 galaretka malinowa

 

1. Ciastka rozkruszamy na drobne okruszki (zobacz np.  tutaj: https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie) i mieszamy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 23 cm dobrze dociskając masę do ścianek. Włożyć tortownicę do lodówki na około pół godziny.

Tarta malinowa

2. Żółtka dobrze wymieszać z cukrem aż zrobią się puszyste. Dodać mąkę i wszystko wymieszać. Mleko z cukrem waniliowym prawie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i stopniowo dolewać do masy jajecznej ciągle mieszając. Po wymieszaniu wlać do czystego rondelka i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając – najlepiej trzepaczką. Gotować około 2 minut aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Tarta malinowa Tarta malinowa Tarta malinowa Tarta malinowa

3.Na wierzch wyłożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką.

Tarta malinowa Tarta malinowa Tarta malinowa

Smacznego 🙂

Tarta z malinami

Tarta z malinami