Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym

Tarta ze szparagami

Trwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i czerwoną cebulę. Wymyśliłam sobie też, że podkręcę trochę smak dodatkiem sera pleśniowego. Oczywiście do smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach.
Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam 🙂

Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym

Spód (forma o rozmiarze 20×30 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • około 20 szparagów
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 2 jajka
  • około 50-100 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego.

Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami

2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek i smażyć na małym ogniu 1-2 minuty. Dodać cebulę, doprawić mielonym pieprzem i szczypta soli i ją podsmażać 1-2 minuty aż się lekko zeszkli. Następnie dodać szpinak i mieszać całość chwilę, aby tylko szpinak zmiękł. Odstawić do ostygnięcia a następnie dobrze odcisnąć.

3. Na wystudzony spód wyłożyć szpinak z cebulą. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony.

Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami Przygotowanie tarty ze szparagami

Smacznego 🙂

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami