Tartaletki gruszkowo-orzechowe

Tartaletki gruszkowo-serowe

Jeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości.

Tartaletki gruszkowo-orzechowe

Składniki (7 szt):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny Palmy z Kruszwicy
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki wody

Farsz:

  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • garść orzechów włoskich
  • 50 g sera (u mnie pleśniowy)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie tartaletek

2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Jak gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać wszystko i potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie tartaletek

3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować i wylepić formy do tartaletek. Docisnąć ciasto i ściąć nadmiar. Nakłuć widelcem. Każdą foremkę przykryć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wyłożyć foremki na blachę. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut a następnie ściągnąć folię/papier z kulkami i dopiekać kolejne 15 minut. Ostudzić.

Przygotowanie tartaletek Przygotowanie tartaletek Przygotowanie tartaletek Przygotowanie tartaletek Przygotowanie tartaletek

4. Na każdą foremkę wykładać po kilka kawałków gruszki. Na środek pokruszyć trochę sera. Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut.

Przygotowanie tartaletek Przygotowanie tartaletek

Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Tartaletki gruszkowo-serowe

Tartaletki gruszkowo-serowe