Tartaletki gruszkowo-orzechowe
Jeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości.
Tartaletki gruszkowo-orzechowe
Składniki (7 szt):
- 200 g mąki pszennej
- 100 g margaryny Palmy z Kruszwicy
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1-2 łyżki wody
Farsz:
- 3-4 dojrzałe gruszki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- garść orzechów włoskich
- 50 g sera (u mnie pleśniowy)
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Jak gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać wszystko i potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować i wylepić formy do tartaletek. Docisnąć ciasto i ściąć nadmiar. Nakłuć widelcem. Każdą foremkę przykryć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wyłożyć foremki na blachę. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut a następnie ściągnąć folię/papier z kulkami i dopiekać kolejne 15 minut. Ostudzić.
4. Na każdą foremkę wykładać po kilka kawałków gruszki. Na środek pokruszyć trochę sera. Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut.
Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.
Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego 🙂
Ania
16/03/2014 @ 21:03
świetne połączenie smaków:)
kulinarny blog samanthy
16/03/2014 @ 09:34
Swietne smaki, przepyszne 🙂
Ola in the kitchen
14/03/2014 @ 20:28
Ja, poproszę z gorgonzolą 😀 Świetny przepis!
lutka40
14/03/2014 @ 20:08
Świetne połączenie smakowe .Dodatkowo pięknie i bardzo apetycznie wyglądają
Kaś
14/03/2014 @ 12:04
gruszki i ser pleśniowy to para najlepsza na świecie 🙂
Magda C.
14/03/2014 @ 11:54
O rany jak one bosko wyglądają! Cudo 🙂
Natalia - Poezja Smaku
14/03/2014 @ 00:51
Świetnie wyglądają!
domowacukierniaewy.blox.pl
13/03/2014 @ 19:33
Przepis jest świetny! Wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂
Angel
13/03/2014 @ 17:15
idealne połączenie smaków 🙂
dżemdżus
13/03/2014 @ 10:46
Fantastyczny pomysł. Połączenia smaku bardzo w moim guście. Idealnie nadają się na przystawkę do uroczystego obiadu. Zapisuję i dziękuję za inspiracje. 🙂
skoraq cooks
12/03/2014 @ 20:23
Wooooow, genialny pomysł na przekąskę 🙂
Salvador Dali
12/03/2014 @ 16:25
Zachwyciłaś mnie już samymi zdjęciami, a co dopiero smakiem!
To musi byc deser idealny..
W ogóle-piękne ciasto ci wyszło, moje zazwyczaj się kurczy, brzydko odstaje, a tutaj wszystko takie równe!
Dorota
12/03/2014 @ 20:02
Dziękuję :)!
~gin
12/03/2014 @ 11:02
Bardzo efektownie się prezentuje 🙂
Pati
12/03/2014 @ 07:48
Wspaniała propozycja, lubię deser w wersji mini 🙂
Dorota
12/03/2014 @ 20:03
Raczej wytrawna przystawka ;)!
majka
12/03/2014 @ 06:34
Mniam, mniam… :)) Bardzo lubie takie smakowe polaczenia. Pyszne tartaletki!
Inspirowane Smakiem
12/03/2014 @ 04:47
O mamuniu, ja to chcę! Musi być pyszne. 🙂
Dorota
12/03/2014 @ 20:03
Zapraszam :)!