Tartaletki z owocami figi
Tarta jest wypiekiem, który każdy może dostosować do swojego smaku. Można sobie dobrać takie składniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. 🙂 Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść na ciepło lub na zimno. Czyli nie trzeba do ostatniej chwili krzątać się w kuchni jak mamy gości, można przygotować tartę/tartaletki z owocami wcześniej a przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart.
Tartaletki z owocami figi – składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka lub więcej zimnej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 3-4 figi
- kawałek sera pleśniowego
- ok. 100 g szynki parmeńskiej
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietany
- 2 jajka
- sól, pieprz
Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko i łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej wody. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30-40 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie i wykładam na formę do tarty. Nakłuwam widelcem i przykrywam papierem do pieczenia, na który wysypuję kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć grochu).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piekę ok. 10 min., po czym ściągam papier z kulkami (UWAGA BARDZO GORĄCE!) i ponownie wstawiam do piekarnika na 5-10 min. Powinny być lekko złote po upieczeniu.
Po ostudzeniu na tartletki wykładam pokrojoną szynkę parmeńską, pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w plasterki figę.
W miseczce mieszam mleko, śmietanę i dwa jajka, doprawiam solą i pieprzem. Wylewam mieszankę na tartletki tak, aby lekko przykryła figi. Zapiekam 10-15 min.
Smacznego 🙂
Cheese and fig mini tarts « Delicious cooking
28/10/2012 @ 21:06
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 8:06 pm Photos Feed Comments […]
Loreta
04/10/2012 @ 15:05
Ale piękne te tartunie, ukradłabym jedną! 🙂 Jak znajdę jeszcze figi to zrobię 🙂
Dorota
04/10/2012 @ 16:11
E tam… nie ma co kraść…. zapraszam :)!
Natalia
25/09/2012 @ 14:38
Wyglądają po prostu cudnie
Dorota
25/09/2012 @ 17:36
Dziękuję i pozdrawiam 🙂 !
Magda
25/09/2012 @ 14:10
zachowaj figi do akcji! :))
Dorota
25/09/2012 @ 17:36
Figi spałaszowane…. ale będą nowe….i figi i pomysły…. 🙂 !Pozdrawiam!
Pan Deserek :)
25/09/2012 @ 08:07
Wyglądają bardzo bardzo kusząco 🙂
Dorota
25/09/2012 @ 13:07
..a jak smakuje….mmmmmmm :)! Pozdrawiam!
zjedz_mnie
25/09/2012 @ 07:27
Co prawda figi uwielbiam wcianć bez niczego, to jednak tej wersji nie mówię nie 🙂
Dorota
25/09/2012 @ 13:06
Taaak….to jest wyjątkowe zestawienie :)! Pozdrawiam!
Samantha
24/09/2012 @ 19:31
Tak pięknie i pysznie wyglądają, że porywam jedną !
Dorota
25/09/2012 @ 13:05
Bardzo proszę… 🙂 !