Tartaletki z owocami figi

Tartaletki z owocami figi

Tarta jest wypiekiem, który każdy może dostosować do swojego smaku. Można sobie dobrać takie składniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. 🙂 Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść na ciepło lub na zimno. Czyli nie trzeba do ostatniej chwili krzątać się w kuchni jak mamy gości, można przygotować tartę/tartaletki z owocami wcześniej a przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart.

Tartaletki z owocami figi – składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka lub więcej zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 3-4 figi
  • kawałek sera pleśniowego
  • ok. 100 g szynki parmeńskiej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

 

Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko i łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej wody. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30-40 minut.

Tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie i wykładam na formę do tarty. Nakłuwam widelcem i przykrywam papierem do pieczenia, na który wysypuję kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć grochu).

Tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym

Tartaletki z owocami figi, parmeńską i serem pleśniowym

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piekę ok. 10 min., po czym ściągam papier z kulkami (UWAGA BARDZO GORĄCE!) i ponownie wstawiam do piekarnika na 5-10 min. Powinny być lekko złote po upieczeniu.

Tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym

Po ostudzeniu na tartletki wykładam pokrojoną szynkę parmeńską, pokruszony ser pleśniowy i pokrojoną w plasterki figę.

Tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym

W miseczce mieszam mleko, śmietanę i dwa jajka, doprawiam solą i pieprzem. Wylewam mieszankę na tartletki tak, aby lekko przykryła figi. Zapiekam 10-15 min.

Tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym

 

Smacznego 🙂