Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina

Terrina miesna

Bardzo lubię programy kulinarne Ricka Steina. Szczególnie te, gdzie zabiera widzów do odległych krajów i przybliża nam te wszystkie cudowne egzotyczne smaki … i człowiek może sobie wtedy pomarzyć, że też kiedyś…. będzie miał możliwość spróbowania takiej orientalnej potrawy przygotowanej przez tubylców z tych wszystkich cudownych świeżych składników…….:) Marzenia to fajna rzecz…;)! A póki co, zima trzyma…. oczywiście tu – w UK – to znowu klęska żywiołowa, choć w tym roku nie jest aż tak źle jak w zeszłym, gdzie przy 10 centymetrowym śniegu wszystko stanęło… Żeby jakoś przetrwać to zimno trzeba zjeść coś konkretnego i tutaj właśnie proponuję terrinę z boczku. Przepis na tę terrinę znalazłam w książce Ricka Staina Food Heroes. Niestety nie trzymałam się dokładnie przepisu i dodałam do niej mniej boczku, przez co przy krojeniu trochę się rozpadała ale i tak terrina mięsna była super smaczna. :)

Terrina miesna

Terrina mięsna – przepis wg Ricka Steina – składniki:

  • boczek 600 g (w oryginale 1 kg)
  • wątroba wieprzowa 300 g (175 g)
  • boczek wędzony 250 g (175 g)
  • 2-3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymianku
  • sól, pieprz
  • garść żurawin (w oryginale garść pokrojonej natki pietruszki)
  • oliwa do smażenia

 

1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.

2. Z boczku odkroić skórę i przemielić go w maszynce z grubym sitkiem (ja użyłam robota i pulsacyjnie kilka razy mięso zmiksowałam, można też ręcznie je posiekać nożem)

3. Boczek wędzony drobno pokroić.

4. Wątróbkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

5. Mieszamy cebulę z boczkiem, wątróbką i boczkiem wędzonym. Dodajemy zmiażdzony czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do lekko naoliwionej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większego naczynia/foremki i wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości foremki z mięsem.

Terrina miesna przepis wg Ricka Steina

Terrina miesna przepis wg Ricka Steina

Terrina miesna przepis wg Ricka Steina

Terrina miesna przepis wg Ricka Steina

6. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut.

Terrina miesna przepis wg Ricka Steina

Terrina miesna przepis wg Ricka Steina

7. Po wystudzeniu trzeba terrinę obciążyć i wstawić na noc do lodówki. Najlepiej przykryć ją folią, na to położyć kawałek wyciętego kartonika (chodzi o równomierne obciążenie) a na to położyć np. puszki i taką konstrukcję wstawić do lodówki na noc. Podawać z sosem żurawinowym i/lub ogórkami kiszonymi lub korniszonami.

Smacznego :)

Terrina miesna

Terrina miesna

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: