Tort czekoladowy
Właśnie minęły dwa lata od pierwszego wpisu na blogu. Trudno mi uwierzyć, że to już tak długo, a z drugiej strony nawet nie wiem, kiedy to minęło… Te dwa lata to czyste wariactwo…. Na wszystko brakuje czasu, człowiek chciałby bardziej się udoskonalić ale doba ma tylko 24 godziny. Dużo się przez ten czas nauczyłam i wirtualnie poznałam wielu wspaniałych ludzi 🙂 Mimo całego tego wariactwa to fantastyczny czas którego nie zamieniłabym na inny!
Dziękuję, że jesteście i że nas odwiedzacie:)!
Taką okazję trzeba uczcić tortem… najlepiej czekoladowym :)! A że czasu brak najlepszy jest przepis na szybki tort czekoladowy znaleziony u Ani (http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/03/tort-czekoladowy.html). Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… 🙂
Tort czekoladowy
Biszkopt czekoladowy:
- 7 jajek /żółtka i białka oddzielnie/
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem a boków tortownicy nie smarujemy. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na końcu dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przy pomocy łyżki lub szpatułki, delikatnie mieszając masę, dodajemy po trochu przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Wylewamy masę do tortownicy i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Po przestygnięciu kroimy biszkopt na trzy blaty.
Masa czekoladowa:
- 500 g mascarpone
- 460 g Nutelli
dodatkowo:
- wiśnie z nalewki lub syropu
- gruszki w syropie
Mascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)!
Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone w plastry, układamy drugi blat i nasączamy go. Smarujemy go 1/3 masy i układamy wiśnie.
Następnie układamy ostatni blat i smarujemy resztą kremu. Ozdabiamy np. truskawkami i startą czekoladą.
Smacznego 🙂
kejt
22/12/2015 @ 20:02
czy na pewno aż tyle kakao do biszkoptu ?:)
Ola
06/12/2014 @ 15:17
Tort wspaniały 🙂 Mimo że to mój pierwszy tort, który robię sama wyszedł mi doskonale. Smakuje całej rodzinie i każdy chce żebym jeszcze go zrobiła. Idealny przepis dla początkujących 🙂
Dorota
06/12/2014 @ 18:39
Bardzo się cieszę, że tort smakował! Zapraszam też do wypróbowania innych przepisów i pozdrawiam 🙂
elizka seniorka
01/06/2014 @ 19:17
Tak łatwo można zrobić masę do tortu? Nie do uwierzenia. Dziekuje za pomysł. Przepis na biszkopta także zabieram dla siebie.Pozdrawiam i gratuluję smacznych wpisów.
Dorota
01/06/2014 @ 21:27
Bardzo się cieszę :)! Dziękuję i pozdrawiam :)!
Magda C.
13/05/2014 @ 13:49
Wspaniały tort! Czekoladowy najlepszy 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
11/05/2014 @ 20:18
serdecznie gratuluję urodzin bloga! Życzę Ci wielu inspiracji i satysfakcji z tego co robisz 🙂
Shiral
11/05/2014 @ 10:40
Mega smakowity kąsek! Chciałabym zanurzyć w nim swoje ząbki i całego pożreć:))))
kulinarny blog samanthy
10/05/2014 @ 11:13
Gratuluję i życzę jeszcze wiele lat blogowania. Z przyjemnoscią wpadam do Ciebie i podziwiam artystyczne i przepyszne potrawy. Torcik bardzo uroczysty, jak przystało na taki jubileusz. Jeszcze raz zyczę wielu sukcesów i samych przyjemności z prowadzenia bloga. Pozdrawiam serdecznie 🙂
beautifuldays
09/05/2014 @ 11:52
Patrzę na zdjęcia tego tortu już od dobrych 5 minut i tylko się oblizuję… 😉 Ale sama raczej się nie będę porywać, jeszcze nigdy mi nie wyszedł żaden tort :/
skoraq cooks
09/05/2014 @ 11:23
Obok czegoś takiego po prostu nie można przejść obojętnie. Toż to boskość nad boskościami!!! 🙂
Salvador Dali
09/05/2014 @ 10:29
Boskość, boskość i jeszcze raz niebo! 😀
Natalia - Poezja Smaku
09/05/2014 @ 00:03
Gratuluję Dorotko! Imponujący tort! Robi wrażenie! Życzę kolejnych lat blogowania i mnóstwa pomysłów 🙂
Kokilka
08/05/2014 @ 19:59
smacznego urodzinowania 😀
Ania
08/05/2014 @ 18:39
gratuluję i życzę wielu kolejnych blogowych lat 🙂
a to prawda, to wariactwo jest fantastyczne i wkręca, a czasu zawsze mało bo doba jest stanowczo za krótka 😀
lady laura.
08/05/2014 @ 17:50
Wspaniały i rzeczywiście szybki w wykonaniu .
Opalanka
08/05/2014 @ 16:21
Sto lat! Piękny tort:)
Don Ald
08/05/2014 @ 09:40
Jeśli wiśnie to tylko z nalewki. A tort mocno nasączony procentami 🙂
ankawell
08/05/2014 @ 09:36
Gratuluję rocznicy i życzę kolejnych ! 🙂
Dla mnie też niezwykle cenne są te wirtualne znajomości zawarte dzięki prowadzeniu bloga.
A jeśli chodzi o tort to od siebie dodam, że dobrze jest schłodzić w lodówce masę przed jej rozsmarowaniem na biszkoptowych blatach i lekko wcisnąć w nią owoce przed przykryciem ich kolejnym blatem biszkoptowym – warstwy tortu lepiej się wtedy wiążą ze sobą.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
pieczarka mysia
08/05/2014 @ 09:20
jest przepiękny! 🙂
Łucja
08/05/2014 @ 09:12
Leci czas 🙂 Gratuluję rocznicy i życzę kolejnych pysznych przepisów ! Torcik zachwycający, wpraszam się na kawałeczek!
Andźka
08/05/2014 @ 08:03
O mamo! Gruszki, wiśnie, truskawki, czekolada! Ten tort jest po prostu cudowny! 😀
Kochana, gratuluję Wam tych 2 lat, choć z Wami jestem znacznie krócej. Cieszę się, że doWas trafiłam i trzymam za Was kciuki!
Pozdrawionka!
Pati
08/05/2014 @ 07:28
Wygląda obłędnie!
majka
08/05/2014 @ 06:59
Wow, rewelacyjny torcik! Wyglada oblednie pysznie. Zycze Ci kolejnych smacznych lat blogowania a torcikiem sie oczywiscie czestuje 🙂
P.S. U mnie tez dzis urodzinowo 🙂
Ola Wilczek
08/05/2014 @ 06:42
Te truskawki 🙂