Włoski biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Tak sobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej, nowej dla mnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!

Włoski biszkopt z malinami- składniki:

  • 40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia blachy
  • 4 duże jajka
  • 125g cukru
  • 125g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny

Na krem:

  • 450 ml śmietany 30-36%
  • 350g malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i natłuszczam foremkę o średnicy 20 cm, którą wykładam papierem do pieczenia – proponuję nie popełniać mojego błędu i TYLKO zostawić papier na spodzie blaszki…

W dużym rondelku zgotowuję wodę i odstawiam rondelek z palnika. Na rondelku z gorącą wodą ustawiam miskę odporną na wysokie temperatury(u mnie metalowa) i dodaję cukier i jajka i ubijam mikserem ok. 5 minut na puszystą masę (powinna 5-krotnie zwiększyć objętość). Zdejmuję miskę z rondelka i jeszcze minutę miksuję aż masa przestygnie.

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Dodaję delikatnie mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło.

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy).

Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części.

W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny.

Biszkopt z owocami

Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję cukrem pudrem i kilkoma malinami do dekoracji.

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

 

Smacznego! 🙂

Print Friendly
Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: