Włoskie ciasto drożdżowe Panettone

Ciasto drozdzowe panettone

Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta drożdżowego! :) Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis, to od razu go wypróbowałam :) Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. :)

Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania)
  • szczypta soli
  • 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego)
  • 2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania
  • 1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 175 g mieszanych suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele… i skórka pomarańczowa)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • olej do natłuszczania
  • cukier puder do posypania

 

1. Do jednej miski wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże i zostawiamy na 5-10 minut.

2. W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę i szczyptę soli.

3. Jak drożdże w mleku zaczną pracować, dodajemy do nich rozpuszczone (zimne) masło, jajka i wanilię i wszystko mieszamy.

4. Łączymy składniki płynne z sypkimi w jedną masę, którą wykładamy na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 minut aż ciasto zrobi się elastyczne. Po czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy.

Ciasto panettone

Ciasto panettone

Ciasto panettone

Ciasto panettone

5. Uformowane w kształt kuli ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy miskę lekko wilgotną ściereczką a na ściereczkę nakładamy plastikowy worek, żeby się nie wysuszyła. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny aż podwoi swoją objętość.

Ciasto panettone

6. Formę o średnicy 15 centymetrów wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia na spodzie i robimy też podwójny kołnierz z papieru, który powinien być o około 10 centymetrów wyższy niż brzeg formy ponieważ ciasto bardzo urośnie… chyba, że forma będzie miała większą średnicę to ciasto będzie bardziej płaskie.

Ciasto panettone

7. Lekko ugniatamy ciasto, żeby wypuścić z niego powietrze i przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię i formujemy kulę na tyle dużą, żeby weszła do formy. Przykrywamy delikatnie ściereczką i znowu odstawiamy na dwie godziny, żeby podwoiło objętość.

Ciasto panettone

Ciasto panettone

Ciasto panettone

8. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 45 minut, a jeśli zaczyna wierzch zbyt szybko brązowieć należy górę nakryć folią aluminiową. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, a po wyjęciu z formy jak uderzymy w spód ciasta i jest  głuchy odgłos tzn. że jest dobrze upieczone. Studzimy na kratce i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasto drozdzowe panettone

Ciasto drozdzowe panettone

Źródło: C.Bretherton,  Baking

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: