Zapiekane skórki ziemniaczane

Zapiekane skórki ziemniaczane

Zapiekane skórki ziemniaczane to ciepła przekąska idealna np. na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tylko zapiec w odpowiednim czasie. Zapraszam.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • ok. 100g boczku wędzonego
  • pół cebuli (białej lub czerwonej)
  • pęczek szczypioru
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotuję i po wystudzeniu kroję na połówki. Wydrążam środek.

Zapiekane skórki ziemniaczane

Na patelni podsmażam pokrojony boczek i dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany.

Zapiekane skórki ziemniaczane

Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną.

Zapiekane skórki ziemniaczane

Smacznego :)

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: