Zapiekanka chlebowa czyli bread and butter pudding

Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa, czyli tradycyjny angielski “bread and butter pudding”, jest znany i lubiany od 18 wieku. Nie dziwię się :)! Prosty i smaczny. Daje dużo możliwości dowolnego modyfikowania potrawy… Można dodać inne owoce, zamiast chleba można użyć chałki, brioszki czy croissantów, można dodać kawałki czekolady czy też posmarować kromki ulubionym dżemem… ale na początek wersja podstawowa, która bosko smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi… Spróbujcie koniecznie, zapewniam że warto! 🙂

Zapiekanka chlebowa – składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • ok. 50 g rodzynek
  • trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier do posypania
  • masło do posmarowania chleba

1. Kromki chleba posmarować masłem i przekroić tak aby z każdej kromki powstały dwa trójkątne kawałki. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i poukładać kromki chleba tak aby zachodziły na siebie. Posypać wierzch rodzynkami i skórką kandyzowaną z pomarańczy.

bread and butter pudding bread and butter pudding

2. Mleko, jajka, cynamon, wanilię, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier wymieszać i wylać na chleb. Poczekać ok. 15 minut aż chleb nasiąknie. Posypać wierzch cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min.

bread and butter pudding bread and butter pudding bread and butter pudding bread and butter pudding bread and butter pudding

Smacznego 🙂

Zapiekanka chlebowa