Zapiekanka chlebowa czyli bread and butter pudding
Zapiekanka chlebowa, czyli tradycyjny angielski “bread and butter pudding”, jest znany i lubiany od 18 wieku. Nie dziwię się :)! Prosty i smaczny. Daje dużo możliwości dowolnego modyfikowania potrawy… Można dodać inne owoce, zamiast chleba można użyć chałki, brioszki czy croissantów, można dodać kawałki czekolady czy też posmarować kromki ulubionym dżemem… ale na początek wersja podstawowa, która bosko smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi… Spróbujcie koniecznie, zapewniam że warto! 🙂
Zapiekanka chlebowa – składniki:
- 12 kromek chleba tostowego
- ok. 50 g rodzynek
- trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki cukru
- cukier do posypania
- masło do posmarowania chleba
1. Kromki chleba posmarować masłem i przekroić tak aby z każdej kromki powstały dwa trójkątne kawałki. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i poukładać kromki chleba tak aby zachodziły na siebie. Posypać wierzch rodzynkami i skórką kandyzowaną z pomarańczy.
2. Mleko, jajka, cynamon, wanilię, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier wymieszać i wylać na chleb. Poczekać ok. 15 minut aż chleb nasiąknie. Posypać wierzch cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min.
Smacznego 🙂
wisla
14/04/2013 @ 09:07
Bardzo apetyczne:) Będzie problem z białym chlebem tostowym. Chociaz… może dzisiejsza akcja pieczenia chleba z ryżem u Amber otworzy mi mozliwość zrobienia tej zapiekanki 🙂
kasia
13/04/2013 @ 16:15
Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka;)
Ola
12/04/2013 @ 20:18
Uwielbiam ten pudding! Ja zawsze robię z chałki,bo gdzieś przeczytałam,że w Polsce nie ma takiego dobrego,tostowego chleba,jak w UK. Choc chałka jest słodsza,trzeba by zredukowac ilośc cukru, ja akurat tego nie robiłam:).
Kurcze,z lodami jeszcze nie próbowałam,choc każdy deser na ciepło prosi się o lody:)
Kolejny trafiony przepis!
Dorota
12/04/2013 @ 20:50
Z chałką na pewno jest pyszny…i koniecznie trzeba spróbować z lodami waniliowymi :)! Pozdrawiam!!!
syll
12/04/2013 @ 07:28
Może być fajne 🙂
Dorota
12/04/2013 @ 17:22
Zapraszam do wypróbowania :)! Pozdrawiam!
Ola - słodka babka
11/04/2013 @ 08:02
Super wygląda! 🙂 Ja zabieram się za pudding chlebowy już od naprawdę długiego czasu, ale jakoś na razie nam było nie po drodze 🙂 Jak patrzę na Wasz, to sobie myślę, że chyba już czas się z nim zmierzyć 🙂
Ola in the kitchen
10/04/2013 @ 21:28
Fajny sposób na wykorzystanie chleba. To musi być pyszne!
Zauważyłam zmiany w wyglądzie strony i bardzo mi się podobają 😀
Samantha
10/04/2013 @ 20:13
Nasze smaki Dorotko ! Wyborne i przepyszne ! 🙂
Kaś
10/04/2013 @ 19:20
pysznoście! marzy mi się wersja na ulubionej chałce 🙂
Loreta
10/04/2013 @ 09:39
Mmm ale to pysznie wygląda. Muszę wypróbować 🙂
Droczilka
10/04/2013 @ 09:24
Taka zapiekanka chlebowa to dla mnie zupełna nowość. Z chęcią kiedyś wypróbuję.
Inspirowane smakiem
10/04/2013 @ 04:45
Ale cudne! Muszę zrobić, czy nada się chleb razowy? W domu innych nie mamy..
Dorota
10/04/2013 @ 14:21
Najczęściej robi się ten pudding z białego, delikatnego pieczywa…ale przecież spróbować można ;)!Pozdrawiam!