Zapiekanka mięsna z zielonym puree

Zapiekanka miesna

Bardzo popularnym daniem w Anglii jest zapiekanka mięsna. Jest przygotowywana z mieloną wołowiną czy baraniną w sosie, a na wierzchu z puree ziemiaczanym. Proste i smaczne danie. Postanowiłam jednak troszkę to danie urozmaicić i pokolorować 😉 Do sosu mięsnego dodałam pomidorów z puszki, a do ziemniaków ziół. Wyszło bardzo aromatyczne, kolorowe danie, które strasznie trudno było sfotografować… i to jedyna wada tego dania. Jeśli zaś idzie o przygotowanie zapiekanki z mięsem, to można zmniejszyć oczywiście ilość czosnku -choć nie wiem po co 😉 – i można inaczej ją doprawić. Całkowita dowolność….. Zapraszam na pyszną i kolorową zapiekankę mięsną 🙂

Zapiekanka mięsna z zielonym puree

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 750 g mielonej wołowiny
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 puszki pomidorów
  • pęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka)
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki wody/ bulionu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia

1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę.

Przygotowanie zapiekanki miesnej

2. Opłukane zioła zmiksować z 3 ząbkami czosnku (można dodać trochę oliwy, żeby łatwiej się miksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim masłem i lekko podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie zapiekanki miesnej Przygotowanie zapiekanki miesnej Przygotowanie zapiekanki miesnej

3. Wołowinę podsmażyć na patelni. Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju, razem z obranym i pokrojonym w plasterki pozostałym czosnkiem. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Przełożyć do rondelka z wołowiną.

Przygotowanie zapiekanki miesnej Przygotowanie zapiekanki miesnej Przygotowanie zapiekanki miesnej

4. Na patelnię -na niewielką ilość oleju- wkładamy obrane i pokrojone w półplasterki marchewki. Smażymy na małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.

Przygotowanie zapiekanki miesnej

5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Można przygotować mięso dzień wcześniej.

Przygotowanie zapiekanki miesnej

6. Naczynie żaroodporne 35×25 cm smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe po zapiekaniu… Jeśli przygotujemy mięso/ puree dzień wcześniej to w czasie zapiekania powinno bąblować przy brzegach naczynia. Można również piec przykryte folią aluminiową i po około 30 minutach zdjąć folię i dalej dopiekać do zrumienienia wierzchu.

Przygotowanie zapiekanki miesnej

Smacznego 🙂

Zapiekanka miesna

Zapiekanka miesna