Zapiekanka z morelami clafoutis

Zapiekanka z morelami

Clafoutis to francuska słodka zapiekanka z owocami, serwowana na ciepło. Można jednak do niej wykorzystać praktycznie każde owoce. Choć mi najbardzo smakuje z kwaskowatymi morelami :) Zapiekanka jest łatwa do przygotowania i w dodatku efektownie wygląda. Warto więc się skusić i przygotować to smakowite cudo…. Zapraszam, oto zapiekanka z morelami :)

Zapiekanka z morelami clafoutis

Składniki:

  • 10 moreli
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła i 1-2 łyżki cukru do wysmarowania naczynia i cukier puder do posypania

1. Naczynie żaroodporne (u mnie o średnicy ok. 26 cm) wysmarować masłem i wysypać cukrem (u mnie cukier demerara)

Przygotowanie zapiekanki z morelami

2. Morele opłukać, osuszyć i przekroić na połowę. Wyłożyć na dno naczynia rozcięciami do góry.

3. Jajka, śmietanę, skórkę otartą z cytryny, łyżkę soku z cytryny, mąkę, cukier, wanilię i szczyptę soli zmiksować na gładką masę. Wylać masę na dno naczynia starając się nie zalać moreli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut.

Przygotowanie zapiekanki z morelami Przygotowanie zapiekanki z morelami Przygotowanie zapiekanki z morelami

4. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zapiekanka z morelami

Zapiekanka z morelami

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: