Zapiekanka z bakłażana – musaka

zapiekanka z baklazana

Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje :)! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, żeby ją przygotować. Zapraszam na pyszną zapiekankę z bakłażanem 🙂

Zapiekanka z bakłażana – musaka

Składniki (6-8 porcji):

  • 500 g mielonej wołowiny lub baraniny
  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki puree pomidorowego
  • 100 ml wina czerwonego lub bulionu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:

  • 20 g mąki
  • 20 g masła
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu
  • 50g lub więcej startego parmezanu

1. Na patelni przesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego mięso i przełożyć je do większego rondelka.

2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie i oregano. Przełożyć do rondelka z mięsem.

zapiekanka z baklazana

3. Dodać do mięsa pomidory z puszki, puree, wino lub bulion, sól, pieprz, paprykę, cynamon, kolendrę i kmin. Całość dusić na małym ogniu 30-40 min od czasu do czasu mieszając.

zapiekanka z baklazana zapiekanka z baklazana

4. Bakłażany pokroić w plastry i posypać solą. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować olejem rzepakowym każdy kawałek z dwóch stron i smażyć na patelni grillowej każdą stronę aż zrobi się miękka.

zapiekanka z baklazana

5. Naczynie żaroodporne 30×20 cm wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 plastrów bakłażanów a na to połowę mięsa. Na mięso wyłożyć kolejną część bakłażanów a na to drugą część mięsa. Na wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć folię i zapiekać aż wierzch się zrumieni.

zapiekanka z baklazana zapiekanka z baklazana

6. Sos: Mleko wlać do rondelka, dodać kilka ziaren pieprzu, 1-2 liście laurowe i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i mocno podgrzać a następnie zostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedzić. W rondelku rozpuścić masło i ciągle mieszając dodać mąkę i mieszać chwilę aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i wolno wlewać mleko ciągle mieszając. (W razie powstania grudek trzeba przetrzeć masę przez gęste sito.) Wstawić z powrotem na gaz i gotować jeszcze – ciągle mieszając – 2-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać starty parmezan, wszystko wymieszać. Wylać na wierzch zapiekanki.

zapiekanka z baklazana zapiekanka z baklazana zapiekanka z baklazana zapiekanka z baklazana

Smacznego 🙂

zapiekanka z baklazana