Zapiekanka z cukinii
Miałam bardzo zwariowany i udany tydzień. Wspaniale spędziłam czas z Rodzinką, która przyjechała z Polski. Oczywiście spędzaliśmy czas nie tylko na jedzeniu, bo udało nam się w większości zrealizować plan zwiedzania… Coś tam musieliśmy sobie odpuścić ze względu na pogodę, a właściwie jej brak, ale i tak udało nam się zabrać naszych Gości w kilka fajnych miejsc o czym postaram się napisać w przyszłym tygodniu… W ostatnim tygodniu zabrakło mi czasu na wiele rzeczy ale mam nadzieję, że już wrócę do formy i postaram się nadrobić wszystkie zaległości…:) Na razie zapraszam na pyszną przekąskę – oto zapiekanka z cukinii. Bardzo lubię cukinię ale niestety Marek toleruje cukinię jedynie w plackach i ostatnio w roladkach z cukinii. Jak przygotowywałam tę zapiekankę z cukinii to bałam się, że mogę ją jeść sama… ale nie było tak źle…;) Mi bardzo smakowała a Małżonkowi też -choć bez szału- co i tak jest dobrą rekomendacją 🙂
Zapiekanka z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 marchew
- 1 cebula
- 20 dkg kiełbasy – u mnie pepperoni
- 1 papryka żółta (opcjonalnie)
- 3 jajka
- 3-4 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka i szczypta curry
- śmietana 18% – do podania
1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i zostawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, bo masa nie może być za rzadka. Marchewkę umyć i obrać a następnie zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pepperoni pokroić w kostkę. Cebulę i pepperoni podsmażyć i przestudzić. Paprykę zgrillować lub ubiec w piekarniku aż będzie miękka i będzie miała lekko brązową skórkę. Owinąć – jak jest jeszcze gorąca – folią i zostawić do ostygnięcia. Jak wystygnie ściągnąć skórkę i drobno pokroić.
2. Do dobrze odciśniętej cukinii dodać startą marchewkę, podsmażoną cebulę i pepperoni, pokrojoną paprykę, jajka, kaszę mannę, wcisnąć czosnek i doprawić pieprzem (raczej bez soli bo cukinia już była posolona), papryką i szczyptą curry. Dokładnie wyrobić masę i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można ułożyć kilka plasterków wędliny. Piec w 180 stopniach 50-60 min.
Smacznego 🙂
Źródło: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.co.uk/2013/09/cukinia-zapiekana-z-salami.html
halina
25/08/2014 @ 17:34
ja też bym taką zapiekanką nie pogardziła 🙂
majka
22/10/2013 @ 09:06
Wyglada pysznie. Ja na pewno bym sie skusila bo cukinie uwielbiam 🙂
Upiecz coś zdrowsze
21/10/2013 @ 22:19
poproszę porcyjkę! 😉
Magda
21/10/2013 @ 21:40
wygląda obłędnie;)
Ania
21/10/2013 @ 21:15
ona wygląda po prostu cudnie!:) ależ bym spróbowała:)
babeczka
21/10/2013 @ 17:39
Wygląda baaardzo apetycznie 🙂
kulinarny blog saman
21/10/2013 @ 17:23
Ja też uwielbiam cukinię w każdej postaci, zapiekanka rewelacyjna 🙂
pieczarka mysia
21/10/2013 @ 16:36
wow 🙂 wspaniały pomysł na wykorzystanie cukinii 😉
zapisuje do zrobienia!
Opalanka
21/10/2013 @ 11:59
Wygląda jak rodzaj babki ziemniaczanej, tylko bez ziemniaków, za to pewnie mniej kalorycznie. Bardzo lubię cukinię, zapisuję do spróbowania, widać, że warto:)
Pati
21/10/2013 @ 10:20
Dla mnie idealna!
martawkuchni.blog.pl
21/10/2013 @ 09:32
Rewelacyjny pomysł na super zapiekankę z cukinii:) Wygląda mega smakowicie:)
Natalia - Poezja Sma
20/10/2013 @ 22:22
Wszystkie smaki uwielbiam, dlatego jestem pewna że by mi posmakowała 🙂
lutka40
20/10/2013 @ 22:08
Smakowicie wygląda !
Andźka
20/10/2013 @ 18:37
Wygląda obłędnie! Jestem pewna, że tak samo smakuje. A z mężami- mięsożercami tak już jest. Mój mąż też często twierdzi, że niektóre rzeczy "tyłka nie urywają" 😉 Ja jestem pewna, że ta przekąska z cukinią moją by urwała! 😉
Pozdrawiam!
Łucja
20/10/2013 @ 17:39
ja tam też taką zapiekanką nie pogardzę 🙂 bardzo smaczna !!
skoraq cooks
19/10/2013 @ 18:52
A ja bym tam się chętnie na taką zapiekankę wprosiła i nosem bym nie kręciła 🙂
Nemi
19/10/2013 @ 10:43
Wygląda bardzo apetycznie, mój też się wzbrania przed cukinią;)
domowacukierniaewy.b
19/10/2013 @ 09:38
Zapiekanka wygląda pysznie, nie dziwię się, że nawet mężowi smakowała :)))