Zapiekanka z łososiem

Zapiekanka z lososiem i szpinakiem

Zapiekanka z lososiem i szpinakiem

Właściwie to łososia lubię pod każdą postacią… jako samodzielne danie, ale także w tartach czy zapiekankach. Jest dobry na okazyjne/wyjątkowe kolacje a także na codzienne posiłki. Dzisiaj proponuję zapiekankę z łososiem, ziemniakami, szpinakiem i brokułami. Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem (i pomyśleć, że w dzieciństwie za nim nie przepadałam… delikatnie mówiąc ;)), a dodatek ziemniaków i brokułów sprawia, że danie jest super smaczną propozycją na rodzinny obiad…

Zapiekanka z łososiem – składniki:

  • 500 g świeżego filetu z łososia norweskiego
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g szpinaku (u mnie świeży)
  • 1 brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml śmietany (gęstej)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oliwa

 

Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)

Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam do osuszenia. Dzielę na dwie porcje.

Brokuł dzielę na mniejsze cząstki i obgotowuję w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, odcedzam i przelewam zimną wodą.
Szpinak myję i podsmażam na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem.

W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym wykładam 1 warstwę ziemniaków, które oprószam solą i pieprzem. Na to wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.

Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.

Piekę w temperaturze 160-170 stopni ok. godziny (do zrumienienia ziemniaków).

Smacznego 🙂

Zapiekanka z lososiem i szpinakiem

Zapiekanka z lososiem i szpinakiem
Przepis bierze udział w akcji: