Zapiekanka z łososiem
Właściwie to łososia lubię pod każdą postacią… jako samodzielne danie, ale także w tartach czy zapiekankach. Jest dobry na okazyjne/wyjątkowe kolacje a także na codzienne posiłki. Dzisiaj proponuję zapiekankę z łososiem, ziemniakami, szpinakiem i brokułami. Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem (i pomyśleć, że w dzieciństwie za nim nie przepadałam… delikatnie mówiąc ;)), a dodatek ziemniaków i brokułów sprawia, że danie jest super smaczną propozycją na rodzinny obiad…
Zapiekanka z łososiem – składniki:
- 500 g świeżego filetu z łososia norweskiego
- 1 kg ziemniaków
- 250 g szpinaku (u mnie świeży)
- 1 brokuł
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 300 ml śmietany (gęstej)
- 2 jajka
- sól, pieprz, oliwa
Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)
Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam do osuszenia. Dzielę na dwie porcje.
Brokuł dzielę na mniejsze cząstki i obgotowuję w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, odcedzam i przelewam zimną wodą.
Szpinak myję i podsmażam na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem.
W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym wykładam 1 warstwę ziemniaków, które oprószam solą i pieprzem. Na to wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.
Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.
Piekę w temperaturze 160-170 stopni ok. godziny (do zrumienienia ziemniaków).
Smacznego 🙂
Kata
05/10/2017 @ 22:13
Czy można zamiast łososia wrzucić tuńczyka z puszki?
Asia
12/09/2014 @ 21:43
Fajny przepis – zapiekanka wyszła super. Mężowi też smakowała:-). Dziękuję
Dorota
13/09/2014 @ 15:39
Bardzo się cieszę !!! Pozdrawiam :)!
Zosia
06/08/2014 @ 00:34
Prezentuje się wyśmienicie. Chyba skorzystam z przepisu i upiekę 😉
Monia
02/07/2014 @ 22:35
wśród wielu przepisów na zapiekankę z łososiem ta jest naprawdę wyjątkowa. Polecam 🙂
Anna
25/04/2014 @ 19:21
Znalazłam to danie dzisiaj przypadkiem, jak szukałam jakiejś zapiekanki z wędzonym łososiem. Zrobiłam, i bardzo dobre. Rzuciłam trochę startego sera na ziemniaki, a wszystkie warzywa podgotowałam na parze, co ładnie wydobywa ich naturalny smak. Bardzo dobry przepis, jeszcze wykorzystam. Pozdrawiam.
Dorota
28/04/2014 @ 17:29
Bardzo się cieszę, że smakowała zapiekanka! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
Justyna
23/02/2013 @ 13:14
Dorotko, czy szpinak może być mrożony?
Dorota
23/02/2013 @ 13:31
Pewnie tak ale trzeba go po rozmrożeniu dobrze odcisnąć zanim się wrzuci na patelnię… Pozdrawiam :)!
gonia
01/02/2013 @ 16:21
Dziś robiłam zapiekankę, wyszła SUPER! Wspaniały pomysł na łososia 😉
Dorota
01/02/2013 @ 16:53
Bardzo się cieszę, że smakowała :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
Samantha
27/11/2012 @ 10:06
Pysznie kusząca ! Wygląda bardzo zachęcająco ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
Natalia
26/11/2012 @ 17:24
Cudowna!!!!!!!!!!!!!
Magda
26/11/2012 @ 11:28
uwielbiam takie zapiekanki 🙂 a łosoś i szpinak, pycha!
soulstorm-everywhere
24/11/2012 @ 20:24
takie zapiekanki, zawsze i wszędzie!
jak tu się odchudzać 😉
Ola in the kitchen
23/11/2012 @ 22:50
Zgłodniałam przez ciebie :} Zapiekanka pierwsza klasa.
Nemi
23/11/2012 @ 10:44
Obłędna! Uwielbiam łososia! Zapisuję! Ps. Zdjęcie barrrdzo apetyczne! I jak tu dotrwać do obiadu?!