Zapiekanka z ryżu i cukinii
Dawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie to wersja bezmięsna. Na mięsną jeszcze przyjdzie pora, bo zapiekanka okazała się smakowitym połączeniem! Zapraszam na pyszną bezmięsną zapiekankę z ryżem i cukinią 🙂
Zapiekanka z ryżu i cukinii
Składniki (dla 4-6 osób)
- 1 kg cukinii
- 250 g ryżu
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera pleśniowego
- 3 jajka
- 150 g sera żółtego
- 150 ml śmietany 30-36%
- świeży koperek
- sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
- olej rzepakowy
1. Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy i odcedzić.
2. Cukinię opłukać i jeśli jest mała pokroić na pół talarki a jeśli większa to w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi- na małym ogniu, aż zmięknie. Uważać żeby nie była zbyt miękka, bo jeszcze będziemy ją zapiekać! Zdjąć z patelni i odcedzić z nadmiaru płynu.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na patelnię, na małą ilość oleju i dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie.
4. Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut. Uważać, żeby wierzchnia warstwa ryżu za bardzo nie wyschła, bo nie będzie smaczna.
Smacznego 🙂
Zapiekanka z ryżu i cukini
30/04/2020 @ 11:34
Zrobiłam dzisiaj, dodałam świeżej czerwonej papryki wcześniej podopiecznej i parę plasterków kiełbasy. Wyszła b.dobrze. Zioła doskonale dopasowane. Jestem ciekawa reakcji mojego męża. On je bardzo chętnie ryż, ale w takiej wersji jeszcze nie gotowałam.
halina
25/08/2014 @ 19:52
Pyszna kompozycja 🙂
Ciasto cukiniowe - UgotujmyTo.pl
30/07/2014 @ 00:25
[…] już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta […]
Ania
15/01/2014 @ 20:27
z ryżem jeszcze nie robiłam, świetny pomysł:) też zazwyczaj makaronowe lub ziemniaczane:)
kulinarny blog saman
14/01/2014 @ 22:57
Choć nie przepadam za zapiekankami, Twoja wygląda przepysznie 🙂
Andźka
11/01/2014 @ 09:58
Mąż nie wiem co dobre 😉 Dla mnie zapiekanka super! Choć przyznaję, że z ryżu nigdy jeszcze nie robiłam to jestem pewna, że by mi posmakowała.
Dorotko, u Was to zawsze takie piękne foty!
Dorota
14/01/2014 @ 16:09
Bardzo dziękuję Aniu :)!
dżemdżus
10/01/2014 @ 12:16
Porywam całą. Domowa wegetarianka będzie w 7 niebie, a my też nie pogardzimy. Cukinia to warzywo, które bardzo lubię (koperek zresztą też). Oblizuję się na samą myśl o tej zapiekance.
pieczarka mysia
10/01/2014 @ 06:29
Zrobie na obiad 🙂 moze dzisiaj nawet sie uda!
Pozdrawiam :*
Natalia - Poezja Sma
09/01/2014 @ 23:18
Chętnie przygotuję, jak wróci sezon, bo uwielbiam dania z cukinią 🙂
sałatka z kurczakie
09/01/2014 @ 22:59
kilka składników, a danie zachwyca!
Kuchnia u Krysi
09/01/2014 @ 22:27
Uwielbiam zapiekanki. Ale Twoja narobiła mi takiego smaka, że jutro z pewnością taką na obiad zaserwuję. Piękne zdjęcia, smaczna zapiekanka. Pyszności:) Pozdrawiam, Krys
Shiral
09/01/2014 @ 22:11
Ale apetycznie sfotografowane! Nawet o tej godzinie mogłabym zjeść z jedną porcję:)
Magda C.
09/01/2014 @ 21:38
Jak ona przepysznie wygląda! Zjadłabym z wielką chęcią 🙂
skoraq cooks
09/01/2014 @ 21:16
Bezmięsna i na dodatek cukiniowa? Toż to zapiekanka w sam raz dla mnie, tym bardziej, że ja podobnie jak Ty też już od dawien dawna nie jadłam zapiekanki. mlask, mlask 🙂
Łucja
09/01/2014 @ 21:01
bez mięsa brzmi pysznie 🙂
domowacukierniaewy.b
09/01/2014 @ 16:26
Pysznie połączyłaś smaki 🙂 Aż ślinka leci
Pati
09/01/2014 @ 11:18
Bardzo pysznie skomponowane składniki!
galantyna.pl
09/01/2014 @ 10:04
Uwielbiam takie zapiekanki.
Inspirowane Smakiem
09/01/2014 @ 04:55
Ten roztopiony żółty ser… Mmm. Taki pyszny!:)