Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą

Zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym

Zapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu. Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie… i zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni 🙂 Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą

Składniki :

  • mięso mielone- najlepiej wołowina – 500 gram
  • ziemniaki – około 1kg
  • cebule – 2 duże
  • kiszona kapusta – 500-600 gram
  • ser żółty – 120 gram
  • śmietana 18% – 300 ml
  • sól, pieprz, majeranek
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa -szczypta

1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i obgotować w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale się nie rozgotują. (Ponieważ miałam już ugotowane ziemniaki w mundurkach to użyłam ich, ale plasterki były grubsze.)

2. Jedną cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Jak cebula zmiękła dodałam mieloną wołowinę i smażyłam, mieszając około 8-10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z miesem mielonym

3. Drugą cebulę obrałam, pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Dodałam odsączoną kapustę (można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut.

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z miesem mielonym

4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30×20 cm wysmarowałam olejem. Na spód wyłożyłam połowę plastrów ziemniaków. Lekko oprószyłam solą i pieprzem. Na to wyłożyłam podsmażoną kapustę a na nią -warstwę mięsa. Na mięso pozostałe ziemniaki, które oprószyłam znowu lekko solą, pieprzem i płatkami chilli . Na wierzch ziemniaków ułożyłam warstwę startego żółtego sera wymieszanego z kwaśną śmietaną.

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z miesem mielonym Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z miesem mielonym Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z miesem mielonym Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z miesem mielonym Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z miesem mielonym

5. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut.

Smacznego 🙂

Zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym