Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść. Ze względu na kaloryczność nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki (porcja na 4-6 osób):
- 1 kg ziemniaków
- ok 500 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 duży brokuł
- 2 pory (białe części)
- 4-5 ząbków czosnku
- 300 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 250 g startego żółtego sera
- 3-4 łyżki masła do smażenia
- sól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chilli
- masło do wysmarowania naczynia
1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić talarki na osoloną wodę i gotować aż zmiękną (ale uważać żeby się nie rozgotowały). Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
2. Brokuł podzielić na mniejsze części i obgotować w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Po wyjęciu z wrzątku przełożyć części brokuła do miski z zimną wodą i poczekać kilka minut aż ostygną. Odcedzić.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plasterki. Na rozgrzanym maśle, na małym ogniu, udusić cebulę i pora aż zrobią się szkliste, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusić do miękkości.
4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 25×20 cm wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia)
5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą żółtego sera i zapiekać -bez folii- 15 min.
Smacznego 🙂
Ewelina
17/01/2015 @ 20:09
Witam
Zapiekanka przepyszna, ja jednak zrobiłam małą modyfikację i zrobiłam podsmażonym mięsem mielonym pycha!!!
Dorota
18/01/2015 @ 17:09
Bardzo się cieszę! Następnym razem spróbuję takiej wersji 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
kaska
30/09/2014 @ 20:10
Nie moge ogladac tych przepisow bo robie sie glodna;)trudno powstrzymac slinotok;)
Marta
07/05/2014 @ 16:25
Super
Marta
16/11/2013 @ 19:55
Zrobilam… jest przepysznaa:P… ale zamiast śmietany z jajkiem zrobilam sos beszamelowy. I….mmmmmmmmmmm::P Ale kaloryczna niestety jest bardzo bardzo.:(
Dorota
16/11/2013 @ 20:30
Zmiany w przepisach są jak najbardziej dopuszczalne a najważniejsze zawsze jest to…. że smakuje ..:)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
Sophie
14/10/2013 @ 17:04
Dzięki za przepis. Zapiekanka wygląda smakowicie więc niebawem ten przepis wdrożę , z tym , że dam trochę lżejszą smietankę 😉
A mogę jeszcze poprosić o przepis na wykwintną , bądź ciekawą przystawkę np. z krewetkami lub kawiorem ? Pozdrawiam.
Andźka
30/09/2013 @ 18:02
Ale Twój mąż ma z Tobą dobrze. Też chcę taką zapiekankę 😀
Dorota
01/10/2013 @ 20:27
Też tak Mu mówię…;)
Romek
12/03/2014 @ 16:43
A jak mąż odejdzie od Ciebie to ja przyjdę i będę kochał Ciebie i Twoje zapiekanki 🙂
Romek.
Dorota
12/03/2014 @ 20:01
Bardzo dziękuję :)! Powiem Małżonkowi, żeby następnym razem się zastanowił, zanim zacznie kręcić nosem przy kolejnych testach kulinarnych ;)!Pozdrawiam :)!
Anita
30/09/2013 @ 16:59
Uwielbiam takie ziemniaczki zapiekane:)
Dorota
01/10/2013 @ 20:27
Ja niestety też…;)
Ola in the kitchen
29/09/2013 @ 20:12
Wspaniała rozpusta! 😀
Dorota
01/10/2013 @ 20:28
😉
Opalanka
29/09/2013 @ 19:06
Przaśnie, po polsku, pysznie, ładnie i jesiennie:)
Dorota
01/10/2013 @ 20:28
Zgadza się 🙂
lutka40
28/09/2013 @ 19:47
BARDZO SMAKOWICIE WYGLĄDA
kulinarny blog saman
27/09/2013 @ 20:41
O na pewno taką zapiekanką można się najeść, w Twoim wydaniu wygląda niezwykle smakowicie, pozdrawiam 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:30
Dziękuję Samantho 🙂
domowacukierniaewy.b
27/09/2013 @ 17:06
Pyszne, sycące danie! I dla mnie porcję poproszę 😉
Dorota
01/10/2013 @ 20:30
Zapraszam 🙂
Łucja
26/09/2013 @ 21:40
zapiekanka zdecydowanie w moim guście 🙂 lubię sobie dobrze zjeść !!
Dorota
01/10/2013 @ 20:30
Znam ten problem…;)
ania
26/09/2013 @ 21:37
Zapiekanki to jedne z moich ulubionych obiadów;) na jesień świetnie sie sprawdzą;)
Dorota
01/10/2013 @ 20:31
Oj tak !
majka
26/09/2013 @ 17:42
Wyglada pysznie. Uwielbiam jesien za takie miedzy innymi zapiekanki wlasnie 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:31
Dziękuję 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 20:31
Dziękuję 🙂
Kaś
26/09/2013 @ 16:57
Aj smakowita! U mnie ostatnio nie ma zapiekanek bez boczku, więc tym bardzie ślinka mi cieknie na widok Twojej
Inspirowane Smakiem
26/09/2013 @ 06:12
Mmmm, moje smaki, niestety. 😉 Bo do najlżejszych dań to zapewne nie należy. 🙂
Chistopher
26/09/2013 @ 03:46
Bardzo lubię takie zapiekanki.Pysznie smakują,a ta wygląda ślicznie.Pozdrawiam Christopher.