Żeberka w kapuście

zeberka w kapuscie

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)

Żeberka w kapuście – składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 kg kapusty
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowych
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)

 

1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka.

Zeberka w kapuscie Zeberka w kapuscie

2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą)pokroić i podsmażyć na patelni ok 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z żeberkami.

Zeberka w kapuscie Zeberka w kapuscie Zeberka w kapuscie Zeberka w kapuscie

3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do kapusty i żeberek. Podlać około pół szklanki wody, dorzucić kilka listków laurowych, troszkę soli i ziarenka pieprzu. Przykryć naczynie pokrywką i dusić na małym ogniu niecałe dwie godziny. Sprawdzać w międzyczasie czy woda wyparowała i w razie potrzeby trochę dolać ale nie dużo, żeby nie wyszedł kapuśniak…;)

Smacznego :)

zeberka w kapuscie

Zobacz też: