Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego

Zupa krem z brokulow

Kolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy.

Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego

Składniki (4 porcje):

  • 2 brokuły
  • 3 białe części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 600-800 ml bulionu
  • 150 g sera pleśniowego
  • 3-4 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
  • 1-2 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony, sól

Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać masło z dodatkiem oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut.

Przygotowanie kremu z brokulow Przygotowanie kremu z brokulow

Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści.

Przygotowanie kremu z brokulow

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Zupa krem z brokulow