Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki

Zupa krem z marchwi

Jeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu 🙂

Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 papryki (czerwone lub pomarańczowe)
  • 1 kg marchwi
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki kminu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki papryki
  • 500-600 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski czosnkowy – do skropienia
  • orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie)

1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 30 minut, w między czasie kilka razy ją odwracać, żeby opiekła się ze wszystkich stron. Po wyjęciu blaszkę przykryć folią i przykryć ściereczką. Zostawić do przestudzenia a następnie ściągnąć z papryki skórkę i oczyścić z nasion.

Przygotowanie kremu z marchwi Przygotowanie kremu z marchwi Przygotowanie kremu z marchwi

2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i 2-3 minuty podsmażać cebulę a następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać przyprawy i dusić wszystko około 10-15 minut. Dodać obraną paprykę. Następnie dolać gorącego bulionu i gotować wszystko aż marchewka będzie miękka. Zmiksować. Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego.

Przygotowanie kremu z marchwi Przygotowanie kremu z marchwi Przygotowanie kremu z marchwi Przygotowanie kremu z marchwi

Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl

Wielkanocna Książka Kucharska

Smacznego 🙂

Zupa krem z marchwi

Zupa krem z marchwi