Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Mimo, że temperatury u nas nie spadają poniżej zera, to i tak jest wystarczająco chłodno, żeby z przyjemnością sięgnąć po coś rozgrzewającego. Dzisiaj będzie to zupa krem z pora…. gęsta, sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)! W zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!

Zupa krem z pora

Składniki:

  • około 700 g pora (biała część)
  • ok. 150 g masła
  • ok.800 ml bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich)
  • sól, pieprz
  • pieprz kajeński
  • śmietana kremówka

Umyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora i pokrojony w plasterki czosnek, a następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem udusić pora aż będzie miękki. Dolać bulion i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Gotować jeszcze około 30 minut. Zdjąć z ognia. Zmiksować na krem. Można dodać więcej śmietany do kremu przed zmiksowaniem lub odrobinę przed podaniem.

Przygotowanie kremu z pora Przygotowanie kremu z pora Przygotowanie kremu z pora Przygotowanie kremu z pora Przygotowanie kremu z pora Przygotowanie kremu z pora

Ja doprawiam jeszcze krem z pora pieprzem kajeńskim żeby nadać mu odrobinę pikanterii ale to już dowolnie…

Smacznego 🙂

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora