Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem

Chleb z ziemniakami

Kolejny rozpoczęty miesiąc i kolejne wspólne pieczenie chleba zorganizowane przez Amber (http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie/) i kolejny wspaniały chleb do odkrycia, tym razem z przepisu Moniki – chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem (http://gotujebolubi.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem/). Zdjęcia chleba zrobione przez Monikę mnie zachwyciły…. i bardzo chciałam ten chleb przygotować, choć nie czułam się w ten weekend najlepiej. Niestety nie zawsze chęci wystarczają…. Mój chleb wyszedł smaczny, ale niestety nie miał tych cudownych dziur…:( Nawet nie wiem, co mi nie poszło… Zaczyn był dojrzały, bo go przetestowałam. Wyrabiałam nawet trochę dłużej niż w przepisie, choć wg mnie jeszcze powinnam go wyrabiać. Po 4 godzinach w lodówce nie podniósł się nawet o milimetr, pomyślałam, że jak go wyjmę do temperatury pokojowej, to może zacznie w końcu rosnąć i zmieszczę się w czasie 8-10 godzin. Niestety… po 5 godzinach w cieple dalej mnie olewał, więc się poddałam, powiedziałam mu dobranoc i poszłam spać, przekonana, że chleba nie będzie. Rano okazało się, że śpiący chlebowy królewicz się ocknął i może będzie ze mną współpracować… Pewnie był przerośnięty i dlatego zdecydowałam, że może garnek go uratuje… Wyszło co wyszło… szału nie ma…

Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć te wspaniałe bochenki, które zapewne powstały we wszystkich domowych piekarniach biorących udział w akcji… Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam Wszystkich Piekących :)!

Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem

Zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • 1 szklana mąki
  • 2/3 szklanki wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić przykryte na 8-12 godzin. Zaczyn jest gotowy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody.

Przygotowanie chleba z ziemniakami Przygotowanie chleba z ziemniakami

Ziemniaki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu /u mnie suszony rozmaryn/
  • 1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki należy umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, dodać rozmaryn, sól i oliwę i wymieszać. Wrzucić na blaszkę (dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 20 minut. Wystudzić.

Przygotowanie chleba z ziemniakami

Ciasto właściwe:

  • zaczyn (minus 2 łyżki na następne pieczenie)
  • 600 g mąki chlebowej
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • upieczone ziemniaki

Do miski wlać wodę, dodać zaczyn i dobrze wymieszać. Dosypać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Przykryć i odstawić na 20-40 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce (około 6 minut) lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej. Dodać wystudzone ziemniaki i ręcznie, delikatnie wmieszać je do ciasta.

Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny, składając w tym czasie ciasto trzykrotnie w odstępach trzydziestominutowych. Przefermentowane ciasto wyrzucić na blat i uformować w kulę ( lub dwie) i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie oprószyć kulę mąką, obrócić na drugą stronę, uformować bochenek i włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Koszyk wsadzić do plastikowej torby, dobrze owinąć i wstawić do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin.

Przygotowanie chleba z ziemniakami Przygotowanie chleba z ziemniakami Przygotowanie chleba z ziemniakami Przygotowanie chleba z ziemniakami

Wyjąć chleb, naciąć i piec w nagrzanym do 240 stopni i naparowanym piekarniku przez 40 minut, po 20 minutach pieczenia wypuścić parę. Najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub gorącej blaszce. Można -jak ja- piec w żeliwnym dużym garnku. Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać piekarnik około 30 minut do temperatury 240 stopni. Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjąć garnek, na dno można wysypać trochę płatków owsianych i przełożyć chleb. Przykryć pokrywką i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 20 minut. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

W majowej piekarni udział wzięli:

Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Alutka  http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Ania http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem-majowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi_14.html
Arnika http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Beata http://staregary.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Ela http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/05/chleb-z-ziemniakami-i-zioami-w-majowej.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2014/05/wspolna-majowa-piekarnia-chleb-z.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-i-chleb-z-pieczonymi.html
Magda http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Marcin http://grahamka.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/05/w-majowej-piekarni.html
Mimbla http://ruskieraz.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Urszula http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html