Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej
Nie spotkałam nikogo, kto powiedziałby kremówce twarde i zdecydowane Nie 😉 Czyż można się oprzeć tak pysznemu połączeniu delikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty…
Napoleonka inaczej – składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 ml śmietany 30-36 %
- cukier puder do posypania
- ok. 400 g owoców (truskawki, maliny)
Krem:
- 375 ml mleka
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki rumu
Podgrzewam mleko w rondelku do momentu zanim się zagotuje. Odstawiam. W misce mieszam żółtka z cukrem kilka minut aż masa zgęstnieje.
Dodaję do masy przesianą makę.
Powoli do masy jajecznej dolewam mleko ciągle mieszając aż masa będzie jednolita.
Przelewam masę jajeczną do czystego rondelka i podgrzewam ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę i jeszcze mieszam ok 2 min.
Jeśli utworzą się grudki trzeba odstawić z palnika i mieszać aż masa będzie znowu jednolita. Po wystygnięciu do masy dodaję rum. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Rozmrożony arkusz ciasta francuskiego wykładam na blachę do pieczenia lekko spryskaną zimną wodą. Nakłuwam ciasto widelcem.
Przykrywam papierem do pieczenia a na wierzch wykładam kratkę do pieczenia.
Piekę ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku do ok. 200 stopni. Po tym czasie zdejmuję kratkę i papier i odwracam ciasto aby dopiekło się z drugiej strony ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto wykładam na blat i ostrym nożem odkrawam brzegi a pozostałą całość dzielę na 3 części.
Ubijam śmietanę i mieszam z kremem.
Nakładam pół kremu na jeden kawałek ciasta, układam owoce, nakładam drugi kawałek dodaję resztę kremu i owoców.
Przykrywam ostatnim kawałkiem a na wierzch posypuję cukier puder.
Smacznego:)
źródło: Caroline Bretherton, ‘Baking’
Mille-feuille (Napoleon) « Delicious cooking
28/10/2012 @ 16:59
[…] recipe can be found at ugotujmyto.pl. Sunday, October 28th, 2012 at 3:59 pm Photos Feed Comments […]
Loreta
23/10/2012 @ 11:23
Oj to musi być pyszne! Zrobię koniecznie!
Magda
27/09/2012 @ 14:38
ooo, podoba mi się! pycha!:)
Dorota
27/09/2012 @ 15:16
Oj pycha.. 😉 !
zjedz_mnie
20/09/2012 @ 09:34
Też kremówce nie mówię nie, Twojemu też bym się zresztą nie oparła:)
Dorota
25/09/2012 @ 13:00
To zapraszam… 😉 !Pozdrawiam!
Dorota
19/09/2012 @ 18:01
Cudowne połączenie :)! Pozdrawiam!
Weronika
19/09/2012 @ 13:39
Fajny sposób na ciasto francuskie; )
Ładny i miły deser : )
Dorota
19/09/2012 @ 18:01
Dziękuję i pozdrawiam 🙂 !
Samantha
18/09/2012 @ 23:41
Wymarzona kremówka ! Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje ! Pyszne połączenie – owocowo kremowe 🙂 Pozdrawiam 🙂