Drożdżówka z serem

Drożdżówka z serem

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. :) Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto nie było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. :) Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem :)

Drożdżówka z serem

Składniki:

CIASTO:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • op. 16 g cukru wanilinowego
  • niewielka ilość jajka do posmarowania kratki

MASA SEROWA:

  • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
  • mała łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 garście drobnych rodzynek

 

CIASTO

Mąkę przesiać do miski.

W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem (wszystkie składniki wzięte ze składników odmierzonych do przygotowania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie drożdżówki z serem

Masło stopić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę.

Do przesianej mąki dodać utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać najpierw łyżką a następnie ręką lub mikserem. Dodać stopione masło i wyrabiać dalej do całkowitego wchłonięcia.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny)

Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem

MASA SEROWA

Oddzielić białka od żółtek.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.

Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem

Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Odkroić 2/3 i rozwałkować na wielkość trochę większą niż spód foremki. Wyłożyć je na spód blaszki i wykleić brzegi.

Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem

Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć je w kratkę (najlepiej po skosie) na masie serowej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ostatniego wyrośnięcia.

Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem Przygotowanie drożdżówki z serem

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem ciasta kratkę na wierzchu masy serowej posmarować małą ilością roztrzepanego jajka. Piec 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Drożdżówka z serem

Drożdżówka z serem

Źródło: Facebook, Smaczne, zdrowe wyroby domowe

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: