Pieczony udziec barani

pieczony udziec barani

W Polsce baranina niestety nie jest zbyt popularna i dlatego tak mało przepisów na to pyszne mięso. Ja – mieszkając w Anglii – mam do niej dostęp i dlatego gorąco polecam to mięso. Ma specyficzny zapach, ale dobrze zrobione – jak ten udziec z dodatkiem czosnku i rozmarynu – po prostu rozpływa się w ustach… 🙂

Potrzebne będą:

  • udziec barani (ten mój ważył ok. 2 kg)
  • główka czosnku
  • rozmaryn, sól, pieprz, oliwa, szklanka wody

 

Mięso myję i osuszam. Czosnek obieram i kroję w słupki.

Pieczony udziec barani z rozmarynem i czosnkiem

Szpikuję mięso czosnkiem tak gęsto jak mogę.

Pieczony udziec barani z rozmarynem i czosnkiem

Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, przykrywam folią i ostawiam na 24 godziny do lodówki.

Pieczony udziec barani z rozmarynem i czosnkiem

Po tym czasie rozgrzewam patelnię teflonową i obsmażam na suchej patelni żeby zamknąć pory.

Pieczony udziec barani z rozmarynem i czosnkiem

Obsmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, przykrywam folią aluminową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Pieczony udziec barani z rozmarynem i czosnkiem

Pieczemy 25 minut na każde pół kilograma + 25 minut ekstra. Czyli 2 kilogramy pieczemy około 2 godzin (125 minut), ale trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie. Mięso podlewamy wodą, którą wcześniej zagotowujemy i zalewamy łyżkę rozmarynu i odrobinę soli i pieprzu. Jeśli mięso się nie zrumieniło pod koniec pieczenia zdejmujemy folię. Pokrojone mięso z sosem odgrzewamy w rondelku. Do sosu można dodać łyżeczkę masła.

Pieczony udziec barani z rozmarynem i czosnkiem

pieczony udziec barani

 

Smacznego 🙂