Pieczony udziec barani
W Polsce baranina niestety nie jest zbyt popularna i dlatego tak mało przepisów na to pyszne mięso. Ja – mieszkając w Anglii – mam do niej dostęp i dlatego gorąco polecam to mięso. Ma specyficzny zapach, ale dobrze zrobione – jak ten udziec z dodatkiem czosnku i rozmarynu – po prostu rozpływa się w ustach… 🙂
Potrzebne będą:
- udziec barani (ten mój ważył ok. 2 kg)
- główka czosnku
- rozmaryn, sól, pieprz, oliwa, szklanka wody
Mięso myję i osuszam. Czosnek obieram i kroję w słupki.
Szpikuję mięso czosnkiem tak gęsto jak mogę.
Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, przykrywam folią i ostawiam na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewam patelnię teflonową i obsmażam na suchej patelni żeby zamknąć pory.
Obsmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, przykrywam folią aluminową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Pieczemy 25 minut na każde pół kilograma + 25 minut ekstra. Czyli 2 kilogramy pieczemy około 2 godzin (125 minut), ale trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie. Mięso podlewamy wodą, którą wcześniej zagotowujemy i zalewamy łyżkę rozmarynu i odrobinę soli i pieprzu. Jeśli mięso się nie zrumieniło pod koniec pieczenia zdejmujemy folię. Pokrojone mięso z sosem odgrzewamy w rondelku. Do sosu można dodać łyżeczkę masła.
Smacznego 🙂
Seweryn
24/12/2021 @ 14:51
11 na10 jest super ,robie już piąty raz
Weronika
08/11/2020 @ 13:27
Robiłam udziec w ten sposób mnóstwo razy i jest wyśmienity!!!! Najlepszy przepis ! Polecam
Justyna
04/10/2019 @ 16:55
Próbujemy! Dostałam piękne udo z baranka z wczorajszej “akcji” u Teścia 🙂 za chwilę ląduje w piecu, na kolację będzie pyszne mięsko 🙂 zrobione według przepisu, do tego ziemniaczki i sałatka 🙂
Julian
28/03/2018 @ 20:25
Czy można upiec baraninę z udźca ale bez kości ,po prostu delikatnie wytrybować mięso ,podzielić na porcje i wtedy dopiero piec ?
Rossi
20/03/2017 @ 18:56
Udziec wyszedł super,żona mimo że nie przepada za baraniną skusiła się ze względu na zapach unoszący sie w kuchni.Przekonała sie w końcu do tego mięsa.Dzięki za przepis.
Mario
24/01/2016 @ 19:03
Witam . Pamiętając baraninę jedynie z urlopów spędzanych w polskich górach , nigdy nie miałem odwagi zabrać się za jej przyrządzenie własnoręcznie. Ogólna jej dostępnośc i stosunkowo nie wygórowana cena w UK sprawiła , że po przeczytaniu Twojego przepisu zdecydowałem się podjąć to “wyzwanie”. Warto. Niebo w gębie i po odpowiednim przygotowaniu , czyli umyciu mięsa nie ma mowy o specyficznym zapachu… Co najwyżej zapach rozmarynu unosi wokół. Polecam. Sam przełamałem strach i wprowadzam to mięso do częstrzego uzycia. 🙂
Dorota – dziękuję za przepis i pozdrawiam .
Mario z Northampton.
dana
04/01/2016 @ 18:42
zrobilam i prze dobry,polecam serdecznie
Richi
01/04/2015 @ 16:15
Wyglada ciekawie, sprobuje, jezeli mi sie nie uda ta bede na swieta jajkami sie zadawalal……..musze powiedzie, ze przepis jest pieknie eksponowany….brawo i dzieki oraz wesolego jajka
Dorota
01/04/2015 @ 20:47
Czemu ma się nie udać ;)? Będzie na pewno smacznie… Proszę pamiętać, że jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie, to dobrze je pokroić i udusić w tym sosie od pieczenia. Zresztą w taki sposób też odgrzewam mięso następnego dnia… Pozdrawiam :)!
Samantha
05/09/2012 @ 21:02
Zgadzam się mało popularna w Polsce, jednakże u nas popularna wśród hindusów, a mięso rzeczywiście warte polecenia ! Znakomicie przyrządziłaś, aż ślinka cieknie ! Pozdrawiam 🙂
Dorota
06/09/2012 @ 15:09
Dziękuję :)!