Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków
Wreszcie miałam okazję przetestować moje nowe stempelki przygotowując te kruche, cytrynowe ciasteczka maślane. Oczywiście można je też wycinać tradycyjnymi foremkami, nie muszą to być stempelki. Ciasteczka te najlepiej przygotować z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało! 🙂 Bistro Mama, u której znalazłam przepis, pisze, że sok i skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. 🙂 Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. 🙂
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków
Składniki (na 20-30 ciastek):
- 125 g masła (w miarę miękkiego)
- 125 g cukru pudru
- 1 jajko
- skórka z 1/2 cytryny (dałam skórkę otartą z całej cytryny)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 250 g mąki pszennej (u mnie trochę więcej)
- szczypta soli
Cukier zmiksować z miękkim masłem. Dodać jajko, sok i startą skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu dodać mąkę i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ze względu na to, że moje masło było bardzo miękkie musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, w razie konieczności lekko podsypać mąką. Wykrawać dowolny kształt, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używamy stempelków to najpierw wycinamy okrągłe ciastka, średnicą zbliżone do stempelków, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiero na blaszce odciskamy stempelki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut.
Smacznego 🙂
Opalanka
20/03/2015 @ 18:51
Modelowe. Musze coś koniecznie ostemplować!
Arkadia
20/03/2015 @ 17:59
Jakie miluśkie 🙂
Kaś
18/03/2015 @ 14:11
mam już ładne stempelki, teraz pora zabrać się za ciacha 🙂
kulinarny blog samanthy
13/03/2015 @ 23:51
Piękne stempelki i do chrupania !
Putin
12/03/2015 @ 15:37
Kakije prekrasnyje !!!! Barak oba ma ?
skoraq cooks
11/03/2015 @ 16:18
Jak cytrynowe to biorę w ciemno 🙂 WSZYSTKIE 😉
cookiemonster
11/03/2015 @ 11:05
Jakie urocze i na pewno przepyszne ! 🙂
Zapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia
C'wst moi
11/03/2015 @ 02:18
C’est magnifique !!! Gdzie kupić takie stempelki ?
Dorota
12/03/2015 @ 17:57
Najlepiej poszukać w sklepach internetowych….
Kuchnia u Krysi
10/03/2015 @ 21:21
Fantastyczne są te ciasteczka. A ja ma stempelki i nigdy ich nie używałam. A to jak widzę świetny sposób na pyszne ciasteczka do pochrupania 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
10/03/2015 @ 08:02
Pyszne ciasteczka 🙂
Salvador Dali
10/03/2015 @ 07:09
aaaa…!!! stempelki rządzą 😀 sama bym się takimi pobawiła <3
Ania
09/03/2015 @ 21:50
urocze! 🙂 kupują mnie tymi tekstami 🙂
Magdalena
09/03/2015 @ 17:49
te stempelki do ciasteczek są naprawdę świetne. muszę w końcu kupić : )
margot
09/03/2015 @ 16:41
Prawdziwie HOME MADE
AZgotuj
09/03/2015 @ 14:23
i nie ma wątpliwości gdzie powstały:)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
09/03/2015 @ 14:20
Te stempelki są urocze, już nawet szukałyśmy takich z pandą ale chyba nikt jeszcze nie wpadł na taki pomysł 😛 Ciasteczka mimo, że są z cytryną czego nie lubimy w wypiekach to chętnie byśmy je spróbowały 🙂
Sosna
09/03/2015 @ 14:18
Jakie one śliczne! 🙂
Lukrowana Słodycz
09/03/2015 @ 14:06
Wyglądają prześlicznie i przeuroczo. Chciałoby się zjeść 🙂
babeczka
09/03/2015 @ 13:59
Świetne te stempelki, chciałabym takie, są urocze 🙂 Ciasteczka wyglądają ślicznie!
Pati
09/03/2015 @ 10:29
Nie zdążyłam w weekend, a miałam w planie cytrynowwo-kardamonowe stemplowane ciasteczka….
Ola in the kitchen
09/03/2015 @ 10:18
Jakie śliczne 😀 Chętnie bym sobie pochrupała 😀
Sophie
09/03/2015 @ 09:44
Oooo!!! Jakie łatwe w przyrządzeniu :() . W sam raz dla mnie 🙂
Natalia - Poezja Smaku
09/03/2015 @ 01:56
Uwielbiam chrupać takie ciasteczka 🙂 cytrynowy smak jest idealny