Szybki i aromatyczny kurczak pieczony
Są smaki z dzieciństwa, które się zawsze bedzie pamiętać… Obiad robiony przez Mamę w dzieciństwie… często wraca robiony własnymi rękoma w dorosłym życiu… 🙂 Jak zawsze niezastąpiony, bardzo prosty w przygotowaniu, doskonały na obiad dla rodziny czy na imprezę…
Kurczak pieczony w majeranku – składniki:
- udka kurczaka ok. 1 kg
- sól, pieprz, majeranek, oliwa
Udka myję, osuszam i przekrawam na części. Doprawiam solą, pieprzem i papryką a następnie baaardzo obficie posypuję majerankiem (najlepiej kupionym na bazarze bo wtedy jest bardziej pachnący).
Skrapiam oliwą i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 1.5 godz.
Smacznego 🙂
gruszka
01/09/2012 @ 14:19
Oj tak, taki kurczak jest bombowy 🙂 Ja tylko do pieczenia używam oleju rzepakowego, nie oliwy – olej dłużej zachowuje swoje zdrowotne właściwości w wysokich temperaturach 🙂
Dorota
02/09/2012 @ 17:28
Dzięki…wypróbuję:)! Pozdrawiam!
Samantha
31/08/2012 @ 23:27
Pysznie przypieczony ! Z majerankiem wypróbuję 🙂 Pozdrawiam 😉
Dorota
02/09/2012 @ 17:27
Polecam:)!