Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drozdzach

Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu 🙂

Chleb orkiszowy na drożdżach

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży (u mnie 14 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie 1 łyżeczka cukru)
  • 2-3 łyżki letniej wody
  • 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 (u mnie typ 700)
  • 2 łyżeczki soli
  • 380-400 g letniej wody (u mnie więcej)
  • ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu

1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki.

2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość.

Przygotowanie chleba orkiszowego na drozdzach Przygotowanie chleba orkiszowego na drozdzach Przygotowanie chleba orkiszowego na drozdzach Przygotowanie chleba orkiszowego na drozdzach

3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją wysmarować olejem i wysypać otrębami) o wymiarach 35×10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut, aż wyrośnie maksymalnie 1cm poniżej brzegu formy. Można wierzch posypać nasionami.

Przygotowanie chleba orkiszowego na drozdzach Przygotowanie chleba orkiszowego na drozdzach

4. Piec w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze około 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

Chleb orkiszowy na drozdzach

Chleb orkiszowy na drozdzach