Chleb orkiszowy na drożdżach
Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu 🙂
Chleb orkiszowy na drożdżach
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży (u mnie 14 g drożdży instant)
- 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie 1 łyżeczka cukru)
- 2-3 łyżki letniej wody
- 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 (u mnie typ 700)
- 2 łyżeczki soli
- 380-400 g letniej wody (u mnie więcej)
- ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki.
2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość.
3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją wysmarować olejem i wysypać otrębami) o wymiarach 35×10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut, aż wyrośnie maksymalnie 1cm poniżej brzegu formy. Można wierzch posypać nasionami.
4. Piec w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze około 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
Ewelina
02/05/2023 @ 10:34
Najlepszy, najszybszy i najprostszy chleb. Robię go bardzo często, czasem codziennie od kilku lat. Ja robię z orkiszowej, ale z pszennej, wiadomo, też wyjdzie. Lubię dodać pestki dyni i trochę kurkumy, wychodzi żółciutki. Dziękuję za przepis ❤️
Ewa
04/12/2022 @ 10:52
Chlebek przepyszny. Dawno nie jadłam tak dobrego chleba. Do środka dałam siemię lniane mielone i kminek, a na wierzch sezam. Szkoda że nie można dodać zdjęcia.
Alina
16/03/2022 @ 08:38
Ja dzis podejmuje próbę ale też mam 2000 i juz się boję.
Katarzyna
31/01/2022 @ 13:34
Chlebek jest rewelacyjny, pieczemy co drugi dzień, przestaliśmy kupować pieczywo
MK
17/01/2022 @ 00:33
Rewelacyjny! Jestem laikiem w dziedzinie wypieków chleba i wiele lat próbowałam upiec zdrowy chleb, ale ciagle coś było nie tak. Tym razem upiekłam chleb IDEALNY! Dziękuje !
Aleksandra
08/12/2021 @ 19:39
Jest przepyszny bardzo łatwy i szybki Bardzo dziękuje!!!!
Emi
14/03/2021 @ 13:11
Jest przepyszny. Nasz ulubiony. Kombinuje z roznymi nasionami i za kazdym razem wychodzi znakomity
Guga
01/03/2016 @ 13:40
Smak – obłędny. Już wiem, że dodałam za dużo wody, no ale wszystko metodą prób i błędów.
Z jednym tylko nie wiem jak sobie poradzić – skórka jest tak chrupiąca, że aż rani podniebienie (za mocno wypieczona zdecydowanie). Jakieś panaceum? Zmiana temperatury pieczenia?
agnieszka
13/02/2015 @ 05:40
Upiekłam wczoraj chleb… Dzisiaj z samego rana pobiegłam spróbować – jest naprawdę pyszny! Zrobiła z połowy porcji, bo piekę tylko dla siebie. Musiałam jednak dodać więcej wody by uzyskać śmietanową konsystencję. Zamiast około 200ml ja dałam 270ml. Dziewczyny, wiecie ile dni trzyma świeżość taki własny wypiek?
Dorota
22/10/2014 @ 11:16
Zrobiłam wszystko wg przepisu (ale również z drożdżami instant), no prawie wszystko, bo użyłam mąki typ 2000. Masa mi wyszła dosyć gęsta, pomimo tego że użyłam więcej wody (o czym było wspomniane w przepisie). Skórka chleba wyszła mi cudna, ale środek niestety za miękki, nieco niespójny. Wina masy (powinna być bardziej płynna? luźna? moja była taka, że się dało wyłożyć do foremek, ale jednak się nieco ciągnęło ciasto), czy tego, że mój piekarnik grzeje mocniej na tych samych ustawieniach, bo w przepisie? Proszę o jakąś poradę.
Dorota
22/10/2014 @ 16:32
Witam, mąka orkiszowa 2000 czyli razowa na pewno wpłynęła na cięższą strukturę ciasta. Jak robię z mąki 700 to ciasto po połączeniu z wodą jest gęste jak śmietana. Myślę, że tutaj raczej powinien chlebek być dłużej pieczony… szczególnie, że piszesz że piekarnik mocniej grzeje… To znaczy, że szybko skórka się dopieka a środek nie do końca… zwłaszcza przy takim cięższym cieście. Ja mam stary piekarnik, który raczej nie dopieka dlatego około 15 minut przed końcem każdego pieczenia wyjmuję chleb z formy i odwracam do góry nogami, żeby tak się dopiekł… i zawsze sprawdzam pukając w spód czy się już upiekł. Ja bym powtórzyła z minimalnie mniejszą temperaturą pieczenia, lub mieszając mąkę razową z pszenną-choć szkoda… Daj znać jak Ci poszło… Pozdrawiam 🙂
kaska
30/09/2014 @ 19:56
Ten chleb jest rewelacyjny,mam nadzieje ze w moim wykonaniu bedzie rownie pyszny;)))
Dorota
01/10/2014 @ 17:43
Na pewno będzie :)!
Dorota
24/10/2014 @ 07:44
Bardzo dziękuję za odpowiedź i porady. Konsystencja śmietany – już będę wiedziała o co chodzi. Spróbuję połączenia orkiszowej i pszennej razowej, a następnym razem kupię typ 700. 🙂 Nie poddaję się, bo lubię domowy chleb.
Konczi i Szpileczka
19/07/2014 @ 20:11
Świetne domowe pieczywnko
Agnieszka
10/07/2014 @ 18:07
Właśnie go upiekłam a mój mąż połowę już zjadł, taki letni 🙂 Myślę, że u nas w domu też będzie często gościł.
Ola in the kitchen
04/07/2014 @ 22:38
Pięknie wyrósł!
xxxx
04/07/2014 @ 10:29
Witam, znalazłam na innym blogu fajną opcję związaną z aplikacją “Listonic.pl”, która pozwala tworzyć automatyczne listy zakupów (na podstawie składników), a równocześnie zapamiętuje adres strony, z której lista została utworzona. Dzięki temu każdy fajny przepis można od razu zapisać i w razie potrzeby do niego wracać (z dowolnego urządzenia :). Serdecznie pozdrawiam autorkę bloga i podpowiadam zainstalowanie tej prostej aplikacji, która na pewno wielu zabieganym osobom by się przydała ;). Gratuluję bloga! 🙂
przepisnachleb.pl
03/07/2014 @ 19:01
Jaki piękny 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Magda C.
03/07/2014 @ 13:51
Bardzo piękny ten chleb! Idealny na śniadanko 🙂
Łucja
03/07/2014 @ 08:20
Pięknie wyrośnięty 🙂 takie szybkie przepisy są bardzo przydatne!
Emika
14/03/2021 @ 13:13
Jest przepyszny. Nasz ulubiony. Kombinuje z roznymi nasionami i za kazdym razem wychodzi znakomity. A co najwazniejsze dlugo trzyma swiezosc
karmel-itka
03/07/2014 @ 00:56
prezentuje się znakomicie!