Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta 😉 Przepis znalazłam na sweetcakes.pl (ciasto czekoladowe z kremem) i dałam się skusić, czego absolutnie nie żałuję! Mam nadzieję, że i Was skusi to ciasto czekoladowe z kremem i również będziecie nim zachwyceni 🙂
Na blogu również znajdziecie inne czekoladowe pyszności jak np. Ciasto czekoladowe… poczwórnie, Ekspresowe ciasto czekoladowe, Ciasto czekoladowe z owocami, Ciasto czekoladowe z cukinia, Ciasto czekoladowe na twarogu oraz wiele innych… Zapraszam 🙂
Ciasto czekoladowe z kremem
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
- 110g masła roztopionego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)
Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut
Krem czekoladowy (krem ganache):
- 200g gorzkiej czekolady
- 250ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- śmietana kremówka
- ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)
- wiórki czekoladowe
1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma powinna być bez wyjmowanego dna, żeby masa nie wypłynęła) Rozmiary form do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut. Jeśli pieczemy w dwóch małych formach lub jednej większej to czas pieczenia wynosi około 30-35 minut w temp. 170 stopni.
Sprawdzamy ciasto przed wyjęciem, czy jest upieczone, gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków. Gotowe wystudzić.
Przygotowanie kremu ganache:
Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady Schłodzić w lodówce, mieszając, co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki-rózgi ubijać, aż się dobrze „napowietrzy” (będzie się sztywniej trzymać).
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Jeśli piekliśmy ciasto na jednej dużej blaszce- jak ja- to przekrawamy ciasto pośrodku na dwa równe blaty. Jeśli piekliśmy na jednej małej to przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. W każdym przypadku bardzo delikatnie przekładać blaty, bo ciasto jest ciężkie i wilgotne i łatwo się łamie (choć tego nie widać po przełożeniu kremem 😉 )
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem.
Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego 🙂
Amarantus
16/04/2022 @ 22:40
Uwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach. Samemu robiłam różne jego wariacje i doszłam do wniosku, że fajnie też połączyć dwa przepisy na różne ciasta w jedn. Tutaj też o tym wspominają https://totemat.pl/jak-zrobic-ciasto-czekoladowe-murzynek-szybki-i-smaczny-przepis/czyli połączenie przepisu z zebry i ciasta czekoladowego w jedno. Te co pokazałaś też wypróbuję, lubię robić je na różne sposoby, zawsze są nowe smaki.
Efektowne ciasto czekoladowe!
15/01/2022 @ 11:16
Aż ślinka leci na jego widok!
Weronika
23/09/2021 @ 15:39
Czemu ciasto wyszło takie zbite jak zakalec a nie puszyste i wilgotne?
Beata
15/05/2020 @ 13:41
Ciasto wyszło idealne. Przepyszne do kawy i nie tylko. Dziękuję za ten przepis 🙂
prywatnie wysyłam zdjęcia 😉
PierniczkowyPotwór
04/03/2017 @ 11:28
Ciasto z tego przepisu wychodzi przepyszne- jest słodkie, wilgotne i mięciutkie. Ja tylko dodaję mniej ekstraktu waniliowego. Ciasto robię zarówno w dwóch wersjach- zarówno z kremem jak i bez, bo dzieciaki wolą takie. Polecam wszystkim łasuchom i wielbicieli czekolady 😉
Agata
21/01/2017 @ 18:25
Niestety ale i mi krem czekoladowy sie zważył 🙁 mam nadzieję, że mimo to coś z ciasta wyjdzie.
ola
05/11/2016 @ 12:41
Witaj:-) czy można zamiast masła użyć oleju rzepakowego?
Marta
19/02/2016 @ 20:54
Nie wiem dlaczego, ale masa czekoladowa mi się zważyła, a ciasto wyszło bardziej pulchne (chyba przesadziłam z sodą) a z tą masą czekoladową nie mam pojecia, dlaczego tak się stało. Ciasto właśnie się leżakuje w lodowce, zobaczymy jutro na efekty. Bądź co bądź i tak upiekę to ciasto jeszcze raz tym razem będę uważać na sodę:P2dwa22
iskra
23/02/2015 @ 23:33
witam
Placek wyszedł wysmienity wszystkim smakował,polecam… dziekuje za przepis będę wracać do niego
go
Dorota
24/02/2015 @ 20:44
Super, że smakowało :)! Następnym razem poproszę o zdjęcia… Pozdrawiam :)!
iskra
03/02/2015 @ 19:20
Mam pytanie ile ma byc smietany w tym dodatkowym?
Dorota
03/02/2015 @ 20:42
Ja chyba zużyłam 300 ml. Możesz użyć więcej lub mniej jak wolisz 🙂 Musisz pamietać, że jeśli nie jesteś pewna, czy śmietana po ubiciu będzie się trzymać, to możesz użyć jakiś wspomagaczy- typu śmetan-fix. Ja tego nie używam, bo moja śmietana po ubiciu zostaje na cieście 2-3 dni. Pozdrawiam 🙂
iskra
07/02/2015 @ 14:17
Tak tak wiem smietan -fix i tak dodam, ale ta masa czekoladowa jakas rzadka jest co mam zrobić?
Dorota
07/02/2015 @ 15:50
Hej, schłodziłaś już masę w lodówce? Powinna być mieszana kilka razy w trakcie chłodzenia…Może za krótko była chłodzona? Daj znać co wyszło….
lutka40
29/12/2014 @ 14:45
ZJAWISKOWE !!!
Kolizje Smakow
16/12/2014 @ 10:36
Wygląda obłędnie! 🙂
Magda+C.
15/12/2014 @ 20:03
Mmm pełne czekolady no i ten krem, super 🙂
Ola+in+the+kitchen
12/12/2014 @ 11:04
Wygląda niesamowicie! 😀
gin
11/12/2014 @ 19:48
Wygląda obłędnie, super czekoladowe ciacho 🙂
skoraq cooks
11/12/2014 @ 16:01
Mmmmmmmmm właśnie sobie wyobrażam talerzyk z kawałkiem tego ciasta na moim stole. Szkoda, że to tylko wyobrażenia. No nic na razie muszę się najeść tymi pysznymi fotami 🙂
Pati
11/12/2014 @ 12:48
Wygląda bardzo odświętnie i bardzo apetycznie!
Konczi i Szpileczka
11/12/2014 @ 09:36
Wow wygląda wprost idealnie!!
domowacukierniaewy.blox.pl
11/12/2014 @ 00:10
Ciasto, na widok, którego buzia się śmieje 🙂 Ile czekolady, lubię to! 🙂
Łucja
10/12/2014 @ 21:56
Ono już samym wyglądem kusi 🙂 Kiedyś sobie nim dogodzę 😀
kulinarny+blog+samanthy
10/12/2014 @ 21:36
Ja jestem zachwycona, przepysznie wygląda. Pozdrawiam 🙂
wedelka
10/12/2014 @ 09:58
Wygląda obłędnie. Elegancko i dostojnie 🙂
Sosna
10/12/2014 @ 09:24
Fantastyczna kostka :>
Łukasz
10/12/2014 @ 07:54
Fantastycznie się prezentuje, pycha! 🙂
Inspirowane+Smakiem
10/12/2014 @ 05:47
Wygląda niesamowicie elegancko:)
Agnieszka,+Co+w+kuchni
10/12/2014 @ 03:55
piękne zdjęcia! a ciasto takie smakowite