Bułki drożdżowe całonocne
Jeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was 🙂 Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)!
Bułki drożdżowe całonocne
Składniki:
- 200 g mąki chlebowej pszennej
- 120 g mąki pszennej zwykłej
- 72 g mąki pełnoziarnistej
- 300 ml wody
- 1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych
- 1,5 łyżeczki soli
1. Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach wody (z odmierzonych 300 ml ) i zostawić na 5-10 min.
2. Mąkę chlebową i zwykłą pszenną przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.
3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min.
4. Wyrośnięte ciasto, posypać mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej “szpachelki” do ciasta jak u mnie. Należy tylko pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża.
5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach“
Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/
Kasia
13/02/2022 @ 12:39
Buleczki wyszly mega pyszne… zamiast mąki chlebowej, dałam orkiszową… dodalam też po garsci nasion siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni. Jak dla mnie odrobinke mniej soli, wiec nastepnym razem dam tylko 1 łyżeczke. Dzieki wielkie za ten mega prosty przepis.
Mama3+
08/03/2014 @ 01:41
Witam, czy tutaj naprawdę potrzeba taką minimalną ilość drożdży? 1 gr suchych to 1/7 paczuszki…nawet nie wiem jak to odmierzyć 🙂
Dorota
08/03/2014 @ 09:20
Naprawdę :)! Dlatego potrzebny jest taki długi okres fermentacji…. Wystarczy wysypać zawartość paczuszki i podzielić na 7 części… bo waga czasem nie łapie takiej małej wartości…Pozdrawiam i czekam na rezultaty :)!
Zosia
29/01/2014 @ 15:33
No to robimy… 🙂
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie - przepis na bułki od UgotujmyTo.pl
02/10/2013 @ 00:07
[…] Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne) – na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 […]
Dorota
01/10/2013 @ 20:00
Bo nie ma nic lepszego :)!
Dorota
01/10/2013 @ 19:59
Warto się skusić…:)
Dorota
01/10/2013 @ 19:58
Dokładnie tak :)!
Dorota
01/10/2013 @ 19:58
Może coś się znajdzie..;)
Dorota
01/10/2013 @ 19:57
Oj… warto je zrobić 🙂
Dorota
01/10/2013 @ 19:57
Gorąco polecam 🙂
Ola in the kitchen
24/09/2013 @ 20:47
Bardzo fajny przepis! 😀 warty zapamiętania!
Ania
23/09/2013 @ 17:51
bardzo prosty przepis:) stworzony dla takiego lenia jak ja:D do ciasta drożdżowego się powoli przekonuje:)
Natalia - Poezja Sma
22/09/2013 @ 22:50
Wyglądają zawodowo 🙂 Szkoda tylko że rano muszą ponownie wyrastać (wiem o odgazowaniu, ale po prostu marzy mi się pieczywo, leżakujące w nocy, a rano od razu siup do piekarnika 🙂 – niestety "takie chyba tylko w erze" 😉 )
skoraq cooks
22/09/2013 @ 18:19
Wystarczy zaplanować sobie pieczenie, żeby takie bułeczki były na śniadanko i od razu chce się wstać 🙂
Andźka
22/09/2013 @ 17:07
Piękne! Idealne na śniadanie. Fajny, prosty przepis- idealny dla takich nieporadków drożdżowych, jak ja 🙂
kulinarny blog saman
22/09/2013 @ 12:44
Pyszne bułeczki, też wolę domowe od gotowych, pozdrawiam 🙂
Opalanka
22/09/2013 @ 10:12
Baaardzo piękne:)
Dorota
22/09/2013 @ 11:59
Dziękuję i pozdrawiam :)!
margot
22/09/2013 @ 07:56
rewelacja , no tak wygladają 😀
pozdrawiam
Dorota
22/09/2013 @ 11:59
Bardzo dziękuję :)! Pozdrawiam!