Potrawka z indyka ze szparagami

Potrawka z indyka ze szparagami

Kupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć 😉 Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami 🙂

Potrawka z indyka ze szparagami

Składniki: (dla 4 osób)

  • 400 g piersi z indyka
  • 2 białe części pora
  • 6 średnich marchewek
  • pęczek zielonych szparagów
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 0,5 kostki masła lub olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Szparagi opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki.

Przygotowanie potrawki z indyka ze szparagami

Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać i pokroić w półplasteki. Marchewki opłukać i obrać a następnie pokroić w cienkie plasterki (moje były za grube i dość długo się dusiły). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić je solą, pieprzem i papryką.

Na patelni/rondelku rozgrzać masło/olej. Wrzucić por i czosnek. Smażyć na małym ogniu 1-2 i dodać marchewkę. Dusić aż wszystko będzie miękkie.

Przygotowanie potrawki z indyka ze szparagami Przygotowanie potrawki z indyka ze szparagami

Wrzycić pokrojone szparagi -bez główek- i dusić około 2 minut. Dodać pokrojone mięso i smażyć ze wszystkich stron. Dodać główki szparagów, śmietanę i musztardę. Dusić aż śmietana zgęstnieje.

Przygotowanie potrawki z indyka ze szparagami Przygotowanie potrawki z indyka ze szparagami Przygotowanie potrawki z indyka ze szparagami Przygotowanie potrawki z indyka ze szparagami

Smacznego 🙂

Potrawka z indyka ze szparagami