Potrawka z indyka ze szparagami
Kupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć 😉 Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami 🙂
Potrawka z indyka ze szparagami
Składniki: (dla 4 osób)
- 400 g piersi z indyka
- 2 białe części pora
- 6 średnich marchewek
- pęczek zielonych szparagów
- 400 ml śmietany 30-36%
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 0,5 kostki masła lub olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Szparagi opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki.
Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać i pokroić w półplasteki. Marchewki opłukać i obrać a następnie pokroić w cienkie plasterki (moje były za grube i dość długo się dusiły). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić je solą, pieprzem i papryką.
Na patelni/rondelku rozgrzać masło/olej. Wrzucić por i czosnek. Smażyć na małym ogniu 1-2 i dodać marchewkę. Dusić aż wszystko będzie miękkie.
Wrzycić pokrojone szparagi -bez główek- i dusić około 2 minut. Dodać pokrojone mięso i smażyć ze wszystkich stron. Dodać główki szparagów, śmietanę i musztardę. Dusić aż śmietana zgęstnieje.
Smacznego 🙂
marta
28/05/2024 @ 20:43
Prezentuje się ekstra 😉 Do tego można też dobrać jakąś aromatyczną herbatkę 😉
ania
14/03/2024 @ 12:14
pycha
ania
19/12/2022 @ 15:11
mniam mniam
Kasia
26/06/2022 @ 12:53
Pyszny przepis na obiad 🙂
MonikaD
28/08/2021 @ 18:50
Akurat mam szparagi, więc może zrobię. Nie do końca lubię ich smak, no ale są zdrowe. Mam nadzieję, że w tym wydaniu będą smaczne. A można to sobie zamrozić w woreczkach strunowych do pakowania czy nie bardzo? Pozdrawiam! 😀
Marta
10/08/2021 @ 08:03
Pyszne zdrowe jedzenie! Na lato, potrawa idealna. Trzeba korzystać, dopóki są polskie szparagi.
Maja
09/08/2021 @ 11:42
Wygląda znakomicie, z chęcią wypróbuję przepis! Uwielbiam gotować tego typu dania w większej ilości dzięki czemu na następny dzień mam obiad z głowy. Odkąd mam nową lodówkę to tym bardziej stosuję takie rozwiązanie.
AniaGotuje.pl
22/03/2016 @ 18:15
Te szparagi mnie zauroczyły.. idealnie podane!
Magda C.
09/06/2015 @ 11:43
Świetna potrawka, chętnie bym zjadła taki obiadek 🙂
Pati
08/06/2015 @ 13:32
Pyszny, lekki obiad!
Ola in the kitchen
07/06/2015 @ 21:14
Ale apetyczne, pojadła bym 😀
Ania
04/06/2015 @ 17:40
jak dla mnie bomba! 🙂 to po prostu musi smakować 🙂
kulinarny blog samanthy
02/06/2015 @ 21:24
Pysznie, na taki obiad to się wpraszam 🙂
Angelika i Monika (Candy Pandas)
31/05/2015 @ 19:13
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Nie mamy aż tak ochoty na szparagi ale w takiej postaci już tak xD
domowacukierniaewy.blox.pl
31/05/2015 @ 14:15
Już samym wyglądem kusi 🙂
majka
29/05/2015 @ 08:07
Pysznie! W takiej potrawce biale szparagi mi nie straszne 🙂