Jeżynowy sernik na zimno
Zebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt wiele więc zdecydowałam, że przygotuję sernik jeżynowy na zimno. Spód do niego zrobiłam z ciasteczek połączonych z czekoladą. Masa jeżynowa wyszła lekko kwaskowa i bardzo kremowa. Niestety nie wystarczyło mi jeżyn żeby wyłożyć na wierzch i zalać je galaretką. Dla mnie połączenie było idealne ….słodki spód z kremową kwaskową serowo-jeżynową masą i galaretka 🙂 Oczywiście można bardziej jeżyny dosłodzić ale po co? Zapraszam na pyszny sernik jeżynowy na zimno…:)
Sernik na zimno jeżynowy
Składniki:
Spód:
- 200 g ciasteczek digestive
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
Masa:
- 600 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 450 g jeżyn + 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietany 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
1. Ciasteczka rozdrobnić wałkiem lub robotem na drobno (zobacz np. https://ugotujmyto.pl/banoffee-pie/) Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej czyli włożyć do szklanej miski umieszczonej na rondelku z gorącą wodą tak, żeby miska nie dotykała wody i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć masę z rozdrobnionymi ciasteczkami i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Docisnąć masę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2. Jeżyny opłukać i zasypać 4 łyżkami cukru, zmiażdżyć widelcem i zostawić aby puściły sok (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) Gotować około 15 minut a następnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia.
3. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje dodać 100ml wrzącej wody i dobrze rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać do przetartych jeżyn i dobrze wymieszać.
4. Serek -w temperaturze pokojowej- zmiksować a następnie po trochu dodawać przetarte jeżyny z żelatyną. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem a pod koniec miksowania dodać 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać 1-2 łyżki masy jeżynowej i delikatnie wymieszać a następnie po trochu tej śmietany dodawać do serowo-jeżynowej masy i delikatnie mieszać. Wylać na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki aż masa stężeje. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Smacznego 🙂
Sernik jagodowy na zimno - UgotujmyTo.pl
08/07/2014 @ 00:20
[…] Na blogu możecie znaleźć już przepisy na takie serniki: Sernik na zimno z truskawkami, Jeżynowy sernik na zimno, Sernik na zimno jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką, Sernik karmelowy według Leviego […]
Sernik na zimno z truskawkami - UgotujmyTo.pl
28/05/2014 @ 00:25
[…] na zimno są przez wszystkich najbardziej pożądane Do tej pory na blogu jest już przepis na sernik na zimno jeżynowy i z sernik na zimno z karmelizowaną gruszką. Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić […]
Ciasto czekoladowe z masą kokosową na oleju rzepakowym - UgotujmyTo.pl
26/01/2014 @ 09:43
[…] nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w […]
Sosna
28/09/2013 @ 15:40
Chcę kawałek tego cuda! 🙂
lutka40
10/09/2013 @ 21:27
Cudo !
Samantha
07/09/2013 @ 20:26
Cudowny, i jak pasują piękne "ułanki", a poza tym wygląda niezwykle wybornie i bardzo bajkowo 🙂 Serdecznie pozdrawiam, jeszcze z Polski 🙂
Upiecz coś zdrowsze
04/09/2013 @ 20:30
Cudo! aż chce się wziąć kawałek z monitora 😉
Ola in the kitchen
04/09/2013 @ 20:07
Nie mogę się napatrzeć, wygląda przepięknie! 😀
Ervisha
04/09/2013 @ 17:53
Serniczek mistrzostwo ;D
Smaczny kąsek
04/09/2013 @ 10:44
Sernik wygląda wspaniale! Kusi kolorami!
martawkuchni.blog.pl
04/09/2013 @ 10:38
jak on pięknie się prezentuje:) wygląda zachwycająco:)
Dorota
04/09/2013 @ 16:12
Dziękuję i pozdrawiam:)
Natalia - Poezja Sma
03/09/2013 @ 23:08
Och co za piękny kolor! Prezentuje się bajecznie!
Ania
03/09/2013 @ 20:48
ostatnio mam fazę na herbatę jeżynową. a serniczek wygląda bosko:) szkoda, że jeżyny takie drogie bo bym częsciej jadła:)
Dorota
04/09/2013 @ 16:12
Dlatego cieszę się, że mam swoje :)!
Kuchnia u Krysi
03/09/2013 @ 20:33
Uwielbiam serniki. Twój zwrócił moją uwagę ze względu na piękne kolory. Ale jak smakuje, to się przekonam, bo mam zamiar go zrobić, Krys
Dorota
04/09/2013 @ 16:13
Bardzo się cieszę i czekam na opinię :)! Pozdrawiam!
Nemi
03/09/2013 @ 19:46
Słońce nie chcę Cię wprowadzić w błąd, bo nie korzystam z suszonych drożdży, ale z tego co pamiętam to powinno się użyć połowy porcji podanej przy świeżych, czyli ja użyłam 50 g świeżych, Ty powinnaś dać 25 g. Tu znalazłam przelicznik drożdży: http://kuchniamamy.blox.pl/2011/09/Drozdze-instan… Pozdrawiam:)
Dorota
04/09/2013 @ 16:17
Dzięki wielkie:)! Wiem, że połowa ale nie wiedziałam z jakiej Ty wielkości korzystałaś… Już wiem więc nic tylko muszę zabierać się za pracę! Pozdrawiam :)!
skoraq cooks
03/09/2013 @ 19:06
T zróbmy tak: Tobie zostawię ten trójkącik na talerzyku a resztę pochłaniam migiem ja 😉
Dorota
04/09/2013 @ 16:18
Spoko…spoko…podzielę się ;)!
Amber
03/09/2013 @ 18:47
Cudny!
Aż szkoda jeść,chociaż to musi być przysłowiowe niebo w gębie.
Dorota
04/09/2013 @ 16:18
Nie powiem …nie..:)!
Anita
03/09/2013 @ 17:11
Sycę moje oczy kolorami:)
Nemi
03/09/2013 @ 12:32
Ale pyszny! Kolor jest niesamowity:)
domowacukierniaewy.b
03/09/2013 @ 11:30
Wspaniały! I ma przeuroczy kolor! 🙂
bielinka
03/09/2013 @ 09:09
Cudownej urody wyszedł! 🙂
Łucja
03/09/2013 @ 08:33
piękny i zapewne pyszny 🙂 też bym nie dosładzała! nie mam jeżyn, szkoda ;/
majka
03/09/2013 @ 06:49
Wyglada przepysznie. Cale wieki juz nie jadlam sernika na zimno…ale mi narobilas ochoty 🙂
Pozdrowienia.