Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym

korzenne sledzie ze sliwkami

Po raz pierwszy zrobiłam te śledzie ze śliwkami jakieś dwa tygodnie temu. Od tego czasu przygotowałam je jeszcze dwukrotnie. Dla mnie w tej chwili to numer jeden na mojej liście śledziowej! 🙂 Czy jeszcze bardziej muszę je rekomendować :)? Bardzo mi zasmakowało takie połączenie śledzi ze śliwkami. Dopełnieniem do tego połączenia jest lekko ostra nuta chili i korzenny smak przyprawy do piernika, połączone olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego tak chętnie i często używam go w mojej kuchni. Mam nadzieję, że dacie się namówić na te pyszne, korzenne śledzie ze śliwkami bo naprawdę smakują wyjątkowo 🙂

Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym

Składniki:

  • 10 płatów śledziowych (u mnie z oleju)
  • 1-2 cebule
  • ok. 25 śliwek suszonych
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • płatki chili
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • sok z cytryny
  • pieprz

Śledzie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połówki. Do oleju rzepakowego dodać przyprawę do piernika, płatki chili i pieprz i wymieszać. Do słoika/miski włożyć śledzie, pokrojoną cebulę i śliwki i zalać olejem rzepakowym z chili i przyprawą do piernika.

korzenne sledzie ze sliwkami korzenne sledzie ze sliwkami korzenne sledzie ze sliwkami korzenne sledzie ze sliwkami korzenne sledzie ze sliwkami

Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Smacznego 🙂

korzenne sledzie ze sliwkami

korzenne sledzie ze sliwkami