Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym
Po raz pierwszy zrobiłam te śledzie ze śliwkami jakieś dwa tygodnie temu. Od tego czasu przygotowałam je jeszcze dwukrotnie. Dla mnie w tej chwili to numer jeden na mojej liście śledziowej! 🙂 Czy jeszcze bardziej muszę je rekomendować :)? Bardzo mi zasmakowało takie połączenie śledzi ze śliwkami. Dopełnieniem do tego połączenia jest lekko ostra nuta chili i korzenny smak przyprawy do piernika, połączone olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego tak chętnie i często używam go w mojej kuchni. Mam nadzieję, że dacie się namówić na te pyszne, korzenne śledzie ze śliwkami bo naprawdę smakują wyjątkowo 🙂
Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym
Składniki:
- 10 płatów śledziowych (u mnie z oleju)
- 1-2 cebule
- ok. 25 śliwek suszonych
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- płatki chili
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- sok z cytryny
- pieprz
Śledzie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połówki. Do oleju rzepakowego dodać przyprawę do piernika, płatki chili i pieprz i wymieszać. Do słoika/miski włożyć śledzie, pokrojoną cebulę i śliwki i zalać olejem rzepakowym z chili i przyprawą do piernika.
Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego 🙂
ankawell
31/12/2013 @ 07:30
Smakowały i to bardzo ! Chili fajnie smak podkręciło, a piernikowe nuty smakowe taki wyjątkowo świąteczny charakter tym śledziom nadały 🙂
Dorota
06/01/2014 @ 20:23
Baaardzo się cieszę :)!
Andźka
23/12/2013 @ 06:28
Do mnie też takie śledzie przemawiają. Ostatnio u Ciebie dużo oleju rzepakowego- czyżby udział w konkursie? 😉
A tak Ci się przyznam jeszcze odnośnie śledzi- po zeszłorocznych świętach u mnie postanowiłam, że w tym roku idziemy "na sępa" do teściowej. Teraz już żałuję, bo i śledzi nie mam po co robić i pasztetów…Ech, tylko bigos, pierogi i ciasto… Liczę, że choć ciut podobnymi śledziami teściówka mnie uraczy 😀
Magda C.
22/12/2013 @ 11:32
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Anita
20/12/2013 @ 17:38
Rewolucyjny przepis:)
ankawell
20/12/2013 @ 16:27
Ja już miałam piękny plan i nawet listę zakupów według niego zrobioną
Śledzie na dwa sposoby na tej liście były – TERAZ MUSZĘ TRZECI SPOSÓB NA ŚWIĄTECZNEGO ŚLEDZIA DO LISTY DOPISAĆ ! :):)
/ Jakie śliwki wybierasz do tego przepisu ? Lepsze będą suszone węgierki podwędzane, czy raczej takie "kalifornijskie" ?
Dorota
20/12/2013 @ 17:38
Bardzo mnie ucieszy jeśli na Twoim wigilijnym stole zagoszczą- i zasmakują oczywiście -śledzie z mojego przepisu 🙂 Korzystałam z kalifornijskich, bo akurat takie miałam w domu. Pozdrawiam :)!
Pati
18/12/2013 @ 08:04
Uwielbiam śledzie w takim wydaniu!
skoraq cooks
17/12/2013 @ 10:41
Ja nie lubię śledzi, ale jak dla mnie te śledzie zapowiadają się arcyciekawie 🙂
kulinarny blog saman
17/12/2013 @ 08:36
Bardzo lubię sledzie na słodko, Twoja propozycja mnie zachwyciła ! Pozdrawiam 🙂
Dorota
17/12/2013 @ 20:16
Zachęcam do wypróbowania :)!
RewolucjeNaTalerzu
17/12/2013 @ 07:54
Słyszałem ostatnio o czymś podobnym i trochę się skrzywiłam, ale na zdjęciach ładnie to wygląda :).
domowacukierniaewy.b
16/12/2013 @ 20:50
Kolejna, bardzo inspirująca śledziowa propozycja 🙂
Salvador Dali
16/12/2013 @ 20:31
nie no.. dla mnie istniały do tej pory śledzie w zalewie z cebulką..
A w tym roku każdy mnie zaskakuje, każdy! A teraz jeszcze i ty-o ja.. te śledzie kuszą swym bogactwem 🙂
Marzena
16/12/2013 @ 19:36
O i u Ciebie śledzie ze słodkim dodatkiem. Pysznie wyglądają:-)
KulinarnaJa
16/12/2013 @ 18:01
Wyglądają bardzo zachęcająco! Wypróbuję na Święta 🙂
Łucja
16/12/2013 @ 08:43
robię czasami śledzie ze śliwkami 🙂 faktycznie pyszne!! fajnie je podkręciłaś przyprawami! wszystkie Twoje propozycje śledziowe świetne!!
Dorota
17/12/2013 @ 20:08
Mam nadzieję, że to podkręcenie przypadnie do gustu 🙂