Ciasto francuskie z pieczarkami

Ciasto francuskie z pieczarkami

 

Gdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po gotowe 🙁 Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie…

Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok 150 g sera żółtego
  • jajko
  • czarnuszka, mak lub sezam do posypania
  • 2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony)

 

Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce.
Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,

Ciasto francuskie z pieczarkami

dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia.

Ciasto francuskie z pieczarkami

Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka 😉

Ciasto francuskie z pieczarkami

Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.

Ciasto francuskie z pieczarkami

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor.

Ciasto francuskie z pieczarkami

 

Smacznego 🙂