Ciasto francuskie z pieczarkami
Gdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po gotowe 🙁 Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie…
Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 400 g pieczarek
- 1 cebula
- ok 150 g sera żółtego
- jajko
- czarnuszka, mak lub sezam do posypania
- 2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony)
Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce.
Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,
dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka 😉
Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor.
Smacznego 🙂
Pati
20/10/2012 @ 08:49
Super pomysł! I do tego ekspresowe wykonanie!
Whisper
09/08/2012 @ 11:05
Wyglądają obłędnie i muszą tak smakować. Zestaw użytych produktów komponuje się znakomicie. Niebawem zagoszczą i w mojej kuchni 🙂
Kaś
05/08/2012 @ 23:02
ale mają śliczny kształt. a nadzienie pieczarkowe uwielbiam!
Dorota
06/08/2012 @ 18:07
Tym bardziej polecam! Pozdrawiam 🙂 !
AJ
03/08/2012 @ 19:43
polecam Ci moje, skoro lubisz grzybowe 🙂
http://kuchniazone.blogspot.com/2012/07/niespodzi…
Dorota
04/08/2012 @ 18:22
Dziękuję i pozdrawiam 🙂 !
Jola
03/08/2012 @ 16:46
Na pewno wyprobuje w ten weekend… 😉 Pozdrawiam!
Dorota
04/08/2012 @ 18:21
Życzę smacznego i pozdrawiam 🙂 !
Samantha
03/08/2012 @ 16:12
Paczuszki wspaniałe, z grzybkami muszą być rewelacyjne 🙂
Dorota
04/08/2012 @ 18:20
Były pyszne :)!
Weronika
03/08/2012 @ 15:43
Paczuszki wyglądają smakowicie, ślicznie przyrumienione. 🙂
Dorota
03/08/2012 @ 16:07
Dziękuję i pozdrawiam :)!
Kasia
03/08/2012 @ 12:58
Bardzo lubię czarnuszkę, a te paczuszki wyglądają super!
Dorota
03/08/2012 @ 15:44
Dzięki :)! Pozdrawiam!