Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana)

chleb oliwkowy

Po raz pierwszy zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber (http://www.kuchennymidrzwiami.pl/) i Wisłę (http://zapachchleba.blogspot.com/), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można było zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście ;) Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) :)

Pszenny chleb oliwkowy

Składniki:

Zaczyn:

  • 30 g aktywnego zakwasu (u mnie pszenny)
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g wody

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.

chleb oliwkowy chleb oliwkowy

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 360 g wody (letniej)
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 630 g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek (dobrze odsączonych i osuszonych ręcznikiem)
  • 4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

1. Połączyć zaczyn z wodą, mąkami i solą. Wyrabiać aż będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać oliwki, pokrojone drobno i osuszone ręcznikiem papierowym suszone pomidory i zioła i ponownie wyrobić do połączenia.

chleb oliwkowy chleb oliwkowy chleb oliwkowy

2. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie odgazować ciasto delikatnie rozciągając je i składając.

chleb oliwkowy

3. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować bochenek. Każdy bochenek ułożyć na obsypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka, końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrastania na 1-2 godziny, a następnie zapakować każdy durszlak z zawartością w reklamówkę i zawiązać szczelnie, po czym wstawić do lodówki na 12-18 godzin (taki patent z reklamówkami bo nie wiedziałam czy mi ciasto za bardzo nie wyschnie;)

chleb oliwkowy chleb oliwkowy chleb oliwkowy

4. Do zimnego piekarnika wstawić kamień do pizzy lub grubą blaszkę np. z wyposażenia kuchenki i nastawić piekarnik na 250 stopni (u mnie max 240). Po wyjęciu z lodówki bochenki wypakować z reklamówek i zostawić na około godziny na blacie – nie wiedziałam czy można od razu wstawić takie zimne do gorącego piekarnika;) Następnie przełożyć bochenek na dużą, równą deseczkę wysypaną kaszą manną, aby łatwiej zsunąć go na gorącą blachę czy kamień. Do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem chleba włożyć małą keksówkę do której należy wlać wrzącej wody (do połowy) i to nam zapewni parę. Piec 15 minut, a po tym czasie wyjąć blaszkę z wodą, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 15-20 min. Po tym czasie sprawdzić czy spód wydaje głuchy odgłos jak w niego pukamy, jeśli nie to zostawić (odwrócony spodem do góry) na kolejnych kilka minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach

chleb oliwkowy

chleb oliwkowy

Oto lista uczestniczek naszej akcji:

Alucha: http://nieladmalutki.blogspot.com/
Amber: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
Ania: http://bajkorada.blogspot.com/
Ania: http://jswm.blogspot.com/
Ania: http://everydayflavours.blogspot.com/
Ania: http://www.krzywakromeczka.blogspot.com/
Anita: http://atinabc.blox.pl/
Anna: http://ankawell.blogspot.com/
Aga: http://wsezonie.blogspot.com/
Basia: http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka: http://www.smakowekubki.com/
Dorota: http://dosismakolyki.blogspot.com/
Ela: http://sobotaprzygarzch.blogspot.co.uk/
Ewelina: http://table-table.blogspot.com/
Gatita: http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Jola: http://smakmojegodomu.blox.pl/
Kamila: http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina: http://stokolorowkuchni.blox.pl/
Karolina: http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Kaś: http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda: http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Małgosia: http://akacjowyblog.blogspot.com/
Margot: http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Marzena: http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Olga: http://waniliowachmurka.com/
Piegusek: http://piegusek1976.blogspot.com/
Sara: http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata: http://forksncanvas.blogspot.com/
Wiewióra: http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła: http://zapachchleba.blogspot.com/

Podoba Ci się? Podaj dalej...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0

 

 

Zobacz też: