Bawarska tarta ze śliwkami

Tarta ze sliwkami

Tarta ze śliwkami, której zupełnie nie można się oprzeć…. Spód tarty jest brioszkowy z pysznym kremem i zatopionych w nim śliwkach… Zupełna rozkosz 🙂 Przepis jest na foremkę o średnicy 28 cm ale ponieważ nie miałam takiej użyłam foremki 24 cm i 6 foremek na tartaletki. Ale czy duża tarta czy małe tartaletki i tak wszystkie smakują wspaniale 🙂 Mam nadzieję, że ta bawarska tarta ze śliwkami zagości na stałe na polskich stołach bo jest naprawdę pyszna 🙂

Bawarska tarta ze śliwkami

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 9 g świeżych drożdży
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 125 masła (niesolonego)

Masa:

  • 900 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 60 ml śmietany 30-36%

1. Drożdże wymieszać z 60 ml ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i dodać cukier, sól, jajka i drożdże. Wymieszać a następnie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne.

Tarta ze sliwkami Tarta ze sliwkami

2. Kawałki schłodzonego masła rozwałkować wałkiem a następnie po kawałku dodawać do ciasta i wyrobić aż będzie elastyczne.

3. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1,5 do 2 godzin aż podwoi objętość. Formę o średnicy 28 cm wysmarować rozpuszczonym masłem (u mnie forma 24 cm plus 6 foremek na tartaletki) Wyjęte z lodówki ciasto lekko uderzyć ręką żeby je odgazować a następnie rozwałkować wałkiem na taką wielkość aby wyłożyć formę dociakając ciasto do spodu i brzegów formy. Odciąć wystające za krawędzie kawałki ciasta. Na spód tarty wysypać bułkę tartą a następnie wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej.

Tarta ze sliwkami Tarta ze sliwkami Tarta ze sliwkami Tarta ze sliwkami

4. Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka blaszkę lub kamień do pizzy. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i 60-65 g cukru. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około 30-35 g. Pieczemy spód ze śliwkami około 5 min. Wyjmujemy i polewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika – zmniejszając temperaturę do 180 stopni! – i pieczemy 40-50 min. Pod koniec pieczenia można wierzch przykryć folią, żeby za bardzo się nie spalił. Oczywiście małe tartaletki będą wymagały krótszego czasu pieczenia.

Tarta ze sliwkami Tarta ze sliwkami Tarta ze sliwkami

Smacznego 🙂

Tarta ze sliwkami

Tarta ze sliwkami

Źródło: Cook step by step, praca zbiorowa