Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą
Zapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu. Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie… i zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni 🙂 Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą
Składniki :
- mięso mielone- najlepiej wołowina – 500 gram
- ziemniaki – około 1kg
- cebule – 2 duże
- kiszona kapusta – 500-600 gram
- ser żółty – 120 gram
- śmietana 18% – 300 ml
- sól, pieprz, majeranek
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa -szczypta
1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i obgotować w osolonej wodzie aż zrobią się miękkie, ale się nie rozgotują. (Ponieważ miałam już ugotowane ziemniaki w mundurkach to użyłam ich, ale plasterki były grubsze.)
2. Jedną cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Jak cebula zmiękła dodałam mieloną wołowinę i smażyłam, mieszając około 8-10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
3. Drugą cebulę obrałam, pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Dodałam odsączoną kapustę (można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut.
4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 30×20 cm wysmarowałam olejem. Na spód wyłożyłam połowę plastrów ziemniaków. Lekko oprószyłam solą i pieprzem. Na to wyłożyłam podsmażoną kapustę a na nią -warstwę mięsa. Na mięso pozostałe ziemniaki, które oprószyłam znowu lekko solą, pieprzem i płatkami chilli . Na wierzch ziemniaków ułożyłam warstwę startego żółtego sera wymieszanego z kwaśną śmietaną.
5. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut.
Smacznego 🙂
Teresa
31/10/2023 @ 13:59
Dlaczego wypowiadają się osoby, które nawet nie spróbowały zrobić tego dania. Chce się dowiedzieć, czy innym też smakowało. Każdy może napisać przepis, bo jemu to smakuje. Więc nie wypisujcie bzdur tylko weźcie się do roboty, bo mnie wasze apetyty nie interesują!!!
Barnellini
22/10/2020 @ 18:33
Dobra zapiekanka, potwierdzam. Ja zrobiłem bez ziół i papryki bo samo połączenie mięsa, ziemniaków i kapusty uważam za wystarczająco dobre.
Pati
12/11/2014 @ 12:23
Świetna zapiekanka z dodatkiem kapusty kiszonej!
skoraq+cooks
08/11/2014 @ 22:01
Absolutnie genialny jak dla mnie pomysł na zapiekankę 🙂
Kulinarna+Fuzja
08/11/2014 @ 14:43
aleeeee zgłodnialam patrząc na tę zapiekankę !!!!!!!
domowacukierniaewy.blox.pl
07/11/2014 @ 22:10
Ależ musi smakować! Bardzo udane połączenie smaków 🙂
Dorota
09/11/2014 @ 19:51
O tak :)!
Ania
07/11/2014 @ 17:40
wygląda naprawdę apetycznie.. chętnie bym spróbowała 🙂
Magda C.
07/11/2014 @ 13:55
Pysznie wygląda ta zapiekanka 🙂 Muszę w końcu zrobić taką z kapustą.
Natalia+Poezja-Smaku
07/11/2014 @ 01:15
Kiedyś, kiedyś jadłam wersję z ziemniakami, kapustą i kiełbasą, ale Twoja wersja bardziej mi się podoba 🙂
Salvador+Dali
06/11/2014 @ 21:06
wow! Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam! O kurka.. mniam <3
Rybak
06/11/2014 @ 11:10
To co mężczyźni lubią jeść najbardziej! 🙂
Dorota
09/11/2014 @ 19:52
Zdecydowanie tak 😉
kulinarny blog samanthy
06/11/2014 @ 08:50
Przepysznie wyglada, koniecznie spróbuje !
Inspirowane Smakiem
06/11/2014 @ 06:09
O tak, uwielbiam ją! I bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a przede wszystkim, że Wam smakowało!:))
Dorota
09/11/2014 @ 19:53
Bardzo! Dziękuję za porzepis i pozdrawim serdecznie :)!