Murzynek z malinami na oleju

Murzynek z malinami

Na murzynka czyli ciasto kakaowe chyba nie trzeba chyba nikogo namawiać…? Na murzynka z malinami tym bardziej pewnie nie… 😉 Ten przepis różni się jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut :)! Jak nie kochać więc takiego ciasta :)? Dodatkowo można do murzynka zamiast malin dodać rodzynki i orzechy i przyprawę do piernika i już mamy zupełnie inne ciasto… 🙂 Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju.

Murzynek z malinami na oleju

Składniki:

  • 2 jajka
  • 360 g mąki, przesianej (2,5 szklanki)
  • 300 g cukru (1,5 szklanki)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 300-400 g malin (lub np. rodzynki i orzechy)

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią malin. Masę przelać na dużą (24×34 cm)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem.

Murzynek z malinami Murzynek z malinami Murzynek z malinami Murzynek z malinami

Smacznego 🙂

Murzynek z malinami