Chleb z orzechami i rozmarynem

Chleb z orzechami i rozmarynem

 

Po bułeczkach przyszedł czas na chleb. W sumie zasady pieczenia chleba są do siebie podobne, najczęściej różnice dotyczą zastosowanych dodatków. Ten przepis na chleb znalazłem w książce Caroline Bretherton “Baking”. Muszę przyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam. 🙂

 

Chleb z orzechami i rozmarynem – składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej*
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania)
  • 3-4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody (100 ml wrzątku + 200 ml zimnej)
  • 170 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego)

*mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem

 

Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i “wyłazić” z kubka.

Chleb z orzechami i rozmarynem

Mąkę po przesianiu wsypujemy do miski, formujemy na środku mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól.

Chleb z orzechami i rozmarynem

Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta.

Chleb z orzechami i rozmarynem

Chleb z orzechami i rozmarynem

Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam z zegarkiem w ręku).

Chleb z orzechami i rozmarynem

Chleb z orzechami i rozmarynem

Ciasto wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę (czasami to zajmie krócej, czasami dłużej) – aż ciasto podwoi swoją objętość.

Chleb z orzechami i rozmarynem

Chleb z orzechami i rozmarynem

Po wyjęciu z miski, odpowietrzamy ciasto zagniatając kilka razy i dzielimy je na dwie równe części.

Chleb z orzechami i rozmarynem

Z każdej części formujemy mały bochenek – około 15 cm średnicy i układamy oba bochenki na naoliwioną blachę.

Chleb z orzechami i rozmarynem

Przykrywamy przezroczystą folią i lnianą ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż bochenki podwoją swoją objętość. U mnie się trochę “zrosły” podczas wyrastania, ale to w niczym nie przeszkadza.

Chleb z orzechami i rozmarynem

Smarujemy oba bochenki z wierzchu oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 30-40 minut. Pieczemy aż chleb będzie wydawał głuchy odgłos jak w niego lekko popukamy od spodu. Ponieważ nasz piekarnik słabo dopieka spody, ja czasami przykrywam wierzch chleba aluminiową folią (już w piekarniku) aby wierzch nie piekł się zbyt szybko w stosunku do spodów i się zbytnio nie przypalił.

 

Po upieczeniu chłodzimy na kratce przez minimum godzinkę – nie polecam kroić wcześniej, bo grozi to zniszczeniem pięknego wnętrza chlebka… 😉

Chleb z orzechami i rozmarynem

Chleb z orzechami i rozmarynem

Chleb z orzechami i rozmarynem

 

Podajemy z… chyba nic nie potrzeba, chleb jest przepyszny z samym masełkiem…

Chleb z orzechami i rozmarynem

 

 

Smacznego 🙂