Chleb z orzechami i rozmarynem
Po bułeczkach przyszedł czas na chleb. W sumie zasady pieczenia chleba są do siebie podobne, najczęściej różnice dotyczą zastosowanych dodatków. Ten przepis na chleb znalazłem w książce Caroline Bretherton “Baking”. Muszę przyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam. 🙂
Chleb z orzechami i rozmarynem – składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej*
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania)
- 3-4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody (100 ml wrzątku + 200 ml zimnej)
- 170 g pokruszonych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego)
*mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem
Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i “wyłazić” z kubka.
Mąkę po przesianiu wsypujemy do miski, formujemy na środku mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól.
Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta.
Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam z zegarkiem w ręku).
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę (czasami to zajmie krócej, czasami dłużej) – aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyjęciu z miski, odpowietrzamy ciasto zagniatając kilka razy i dzielimy je na dwie równe części.
Z każdej części formujemy mały bochenek – około 15 cm średnicy i układamy oba bochenki na naoliwioną blachę.
Przykrywamy przezroczystą folią i lnianą ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż bochenki podwoją swoją objętość. U mnie się trochę “zrosły” podczas wyrastania, ale to w niczym nie przeszkadza.
Smarujemy oba bochenki z wierzchu oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 30-40 minut. Pieczemy aż chleb będzie wydawał głuchy odgłos jak w niego lekko popukamy od spodu. Ponieważ nasz piekarnik słabo dopieka spody, ja czasami przykrywam wierzch chleba aluminiową folią (już w piekarniku) aby wierzch nie piekł się zbyt szybko w stosunku do spodów i się zbytnio nie przypalił.
Po upieczeniu chłodzimy na kratce przez minimum godzinkę – nie polecam kroić wcześniej, bo grozi to zniszczeniem pięknego wnętrza chlebka… 😉
Podajemy z… chyba nic nie potrzeba, chleb jest przepyszny z samym masełkiem…
Smacznego 🙂
Iwona
30/09/2012 @ 16:13
Co taka cisza, Panie Marku ?
Bułeczki przepyszne , chlebek także , a może teraz pora na chałkę ?
Jowita
28/09/2012 @ 22:43
Piękny chlebuś. Miło popatrzeć , a jeszcze milej posmakować. Zazdroszczę piekarniczego talentu. 😉
Adela
26/09/2012 @ 23:37
Upiekłam wg Twojej receptury . Chlebek wyszedł przepyszny. . Nic dodać , nic ująć. Samo zdrowie !
Marek
22/09/2012 @ 10:27
Kiedyś trzeba się odważyć, ja też myślałem, że jestem antytalent… 😉
Marek
22/09/2012 @ 10:25
No to pora wypróbować 😉
Marek
22/09/2012 @ 10:25
Oj smakuje, smakuje… 🙂
Sonia
14/09/2012 @ 21:53
Wygląda smakowicie. Szkoda że w pieczeniu jestem antytalent , ale może kiedyś zdobędę się na tego typu wyczyn , a nuż …….;-)
Samantha
14/09/2012 @ 17:25
Nie ma jak to domowy chlebek ! Z rozmarynem i orzeszkami musi smakować zachwycająco pysznie ! Pozdrawiam 🙂
W Krainie Smaku
14/09/2012 @ 16:17
Mmm… Wygląda arcyapetycznie! Też niedawno robiłam chleb z orzechami i byłam zachwycona. Ale nie wpadłam na to żeby dodać rozmawyn. Ciekawe jak smakuje takie połączenie.