Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
W maju do wspólnego pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Chleb ten wybrała Ela. Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną, który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek nie jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy 🙂 Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 🙂
Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie 🙂
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 210 g wody
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
- cały zaczyn
- 160 g letniej wody
- 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
- dodatkowo u mnie 1/3 szklanki siemienia lnianego i odrobinę siemienia do posypania
Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego 🙂
Marta
05/12/2022 @ 15:14
Nigdy w życiu nie piekłam swojego chleba, ale chyba za niedługo się to zmieni, ponieważ Twój przepis mnie przekonał! Z chęcią zrobię większą porcję, którą następnie zamrożę. Dobrze, że mam nową lodówkę z zamrażalnikiem.
Ola in the kitchen
28/05/2015 @ 22:27
Wspaniały chlebek!
kulinarny blog samanthy
22/05/2015 @ 22:48
Doskonały chlebek 🙂
Agnieszka
21/05/2015 @ 11:05
Fajnie, że dodajesz zdjęcia w trakcie wyrabiania chleba. Można sprawdzić od razu czy podobnie wyglądają proporcje i składniki. Uwielbiam domowe wypieki. Niestety nie zawsze mi wychodzą, poza bułeczkami. Ale ten przepis z kaszą myślę, że zrobiłby u mnie w domu furorę.
Opalanka
20/05/2015 @ 21:26
Piękny. Czuję zapach! 🙂
Małgosia z Akacjowego bloga
20/05/2015 @ 21:24
wspaniały, piękny kolor, bardzo udany wypiek, pozdrawiam
Kamila
20/05/2015 @ 21:16
Świetny bochenek! Dziękuję za majowe wspólne chwile!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
20/05/2015 @ 17:07
Robiłyśmy orkiszowe ciasto z kaszą gryczaną i było przepyszne więc chlebek na pewno też taki jest 😀
Magda C.
20/05/2015 @ 16:54
Piękny chleb, domowy najlepszy 🙂
Agnieszka
20/05/2015 @ 11:04
Dużo nas piekło na samym zakwasie, ładnie Ci się upiekło. Dziękuję za wspólne pieczenia 🙂
Jolanta Szyndlarewicz
20/05/2015 @ 10:13
Koniecznie muszę zobaczyć ten poprzedni z kaszą u Ciebie …. Nasz piekarniany wyszedł Ci ksiązkowo:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Konwalie w kuchni
20/05/2015 @ 10:00
Wspaniale Ci się upiekł!
Chętnie skorzystam z przepisu na Twoją poprzednia wersję chleba z kaszą gryczana, bo wygląda baaaardzo zachęcająco.:)
Łucja
20/05/2015 @ 09:47
Jaki piękny i równiutki!! Dziękuję za wspólny czas! 🙂
Ela
20/05/2015 @ 09:10
Piękny chleb! Dziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam
Amber
20/05/2015 @ 08:43
Piękny!
I mój na samym zakwasie.
Wspaniałe pieczenie w maju.
Marzena
19/05/2015 @ 23:31
Cudny! U mnie też bez drożdży. Dzięki za kolejny wspólny czas:-)
Zosia
19/05/2015 @ 23:24
W weekend upiekę 🙂