Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Ten przepis na kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych i pysznych dań… nie może nie wyjść… i jak smakuje! 🙂
Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:
- 2 piersi kurczka
- ok. 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, papryka
- 50 ml wody
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli i wrzucam do rondelka.
Następnie podsmażam kurczaka na złoty kolor i dorzucam do cebuli.
Pieczarki przesmażam przez 1-2 minuty tylko żeby lekko zmiękły i dokładam do kurczaka i cebuli.
Doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę.
Podaję z pieczywem, ryżem lub pure ziemniaczanym.
Smacznego 🙂
OLA
05/12/2013 @ 13:44
to danie jest bezbłędne, delikatne, polecam doprawić czosnkiem. ja i moja przyjaciółka do tej pory nie możemy zapomnieć tego smaku, WYŚMIENITE
Dorota
05/12/2013 @ 20:53
Bardzo się cieszę, że smakowało :)! Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)!
Dorota
30/08/2012 @ 17:13
…nie boję się..;)!
Gosia
29/08/2012 @ 16:06
no to gotujemy:)lepiej zebybyl dobry bo wiem gdzie mieszkasz Dorotko.lol.xx
Samantha
28/08/2012 @ 17:32
Ujmują mnie Twoje potrawy, raz, że są tak pyszne, dwa, że tak pięknie podane: szyk i dobry smak 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dorota
29/08/2012 @ 09:50
Dziękuję bardzo Samantho:)! Pozdrawiam!
Magda
28/08/2012 @ 12:40
kurczaka w takim sosie moglabym jesc codziennie!:D
Dorota
29/08/2012 @ 09:48
Ja też b. lubię i dlatego polecam :)! Pozdrawiam!
karmel-itka
28/08/2012 @ 06:42
na takiego kurczaka namawiać mnie nie trzeba!
Dorota
28/08/2012 @ 08:17
W takim razie zapraszam :)!