Pączki

Paczki

Dzisiaj zapraszam Was na pączki idealne :)! Najlepsze jakie udało mi się do tej pory zrobić ! Zwykłe -zamiast pączków- wychodziły mi ciężkie i nasączone tłuszczem gnioty, dlatego za bardzo nie garnęłam się do kolejnych prób ich upieczenia… Postanowiłam jednak zaryzykować na potrzeby bloga…. Skorzystałam z przepisu Margarytki i spełniło się moje marzenie…. wyszły mi pączki absolutnie idealne! Puszyste i delikatne…. tak lekkie, że z łatwością dało się je obracać w czasie smażenia patyczkiem do szaszłyków i nadziewałam pączki na patyczek, żeby je wyjąć z tłuszczu. Po ściśnięciu między palcami pączki wracały do swojego kształtu! Nawet nie powiem jak szybko zniknęły, bo mi wstyd…;)! Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!

Paczki

Pączki

Składniki (na około 25 sztuk):

  • 4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 50-60 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholu
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta)
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder albo lukier

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę można lekko ogrzać w piekarniku przy temperaturze 30 stopni.

1. Mleko dobrze podgrzać. Kilka łyżek mleka rozrobić z drożdżami, łyżką cukru, jogurtem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

przygotowanie paczkow

2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę! Połączyć utarte żółtka z mąką, wyrośniętymi drożdżami, resztą letniego mleka, solą i alkoholem. Dobrze wyrobić! Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto zrobi się puszyste. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow

3. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i minimalne lub wcale podsypane mąką delikatnie rozwałkować (im mniej mąki użyjemy tym lepiej, bo pączki nie będą się przypalać w trakcie smażenia) a następnie szklanką wycinać krążki. Krążki wykładać na blachę delikatnie posmarowaną olejem (zachowując odległości do wyrastania), przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na około 30-40 minut)

przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow

4. Do dużego rondelka lub frytkownicy wlać wystarczająco tłuszczu, aby pączki mogły swobodnie pływać. Nagrzać tłuszcz do 175-180 stopni i do gorącego wkładać o kilka pączków. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut aż się zrumienią a następnie przewrócić na drugą stronę (pączki są tak delikatnie, że patyczek do szaszłyków wystarcza do przewracania i wyjmowania pączków) i również smażyć do zrumienienia. Dobrze jest smażyć we frytkownicy, która utrzymuje temperaturę lub mieć specjalny termometr cukierniczy. Jeśli go nie mamy należy uważać, żeby pączki za szybko się nie rumieniły albo nie piły tłuszczu przy niskiej temperaturze. Po wyjęciu układać na ręczniku papierowym a następnie układać do wystudzenia. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

przygotowanie paczkow przygotowanie paczkow

Smacznego 🙂

Wpis zgłoszony do listy wypieków “Na zakwasie i na drożdżach

Paczki

Paczki