Muffinki z cukinią na wytrawnie
Muffiny nie muszą być tylko na słodko…;)! Wytrawne też dobrze smakują :)! Nadają się na szybką przekąskę, ale też sprawdzą się na różnych przyjęciach czy turystycznych wypadach. Idealne na piłkarskie wieczory z Ligą Mistrzów w tle…;) Przepis na wytrawne muffinki cukiniowe z serem znalazłam u Samanthy. Nie dodawałam jednak boczku, który zamieniłam na suszone pomidory. Wyszły pyszne i aromatyczne i rzeczywiście najlepiej smakują lekko ciepłe..:) Dodatek piwa nie jest obowiązkowy…;) Zapraszam na wytrawne muffinki z cukinią i z serem 🙂
Muffinki z cukinią na wytrawnie
Składniki na 12 szt.:
- 3/4 szklanki startej cukinii
- 60 g wędzonego boczku (u mnie 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki)
- 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- sól, pieprz, papryka
1. Mąkę przesiać do miski z sodą, dodać sól, pieprz i paprykę.
2. Mleko, olej i jajka roztrzepać w misce trzepaczką tylko do połączenia i dodać startą cukinię.
3. Połączyć mokre składniki z suchymi mieszając łyżką. Dodać posiekane suszone pomidory i ser i wymieszać.
4. Nakładać do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami do 3/4 ich wysokości.
5. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut do ich zrumienienia. Przed końcem pieczenia sprawdzając patyczkiem czy są upieczone. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
zomerska
23/10/2014 @ 15:34
Oryginalny pomysł :-). Muszę przestawić się na myślenie że “muffin” nie musi być słodki:-), ba, można zrobić tak aby był jeszcze zdrowy 🙂
kulinarny blog samanthy
16/09/2014 @ 09:59
Cieszę się, że smakowały, oczywiście pomysl z suszonymi pomidorami brzmi smacznie ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
danie dnia
08/09/2014 @ 14:17
Ja też należę do grona osób, które na hasło “muffiny” od razu myśli “pyszne, puszyste i… słodkie”. O ile we własnej kuchni od dawna jestem zwolenniczką słonych wariantów dań, które mają swe słodkie odpowiedniki (np. pierogi czy naleśniki z owocami), ale jednak nigdy nie przyszło mi na myśl, że można w ten sposób potraktować też poczciwe muffinki 🙂
Natalia - Poezja Smaku
27/08/2014 @ 13:19
Wprost stworzone do tego piwka! Super! 🙂
wenus-lifestyle
27/08/2014 @ 09:58
Mniam, ale pyszności <3 Super!
dżemdżus
27/08/2014 @ 08:06
Mufinki pychotki i do tego ładniutkie
Kuchnia u Krysi
26/08/2014 @ 22:08
Coraz ciekawsze propozycje czytam o muffinkach na wytrawnie. Coraz bardziej mi się podobają. A Twoje z dodatkiem boczku i sera, to całkiem, całkiem smaczne 🙂
Łucja
26/08/2014 @ 21:13
No no, zrobiłaś mi smaka na wytrawne muffiny 😀
Magda C.
26/08/2014 @ 20:14
Oj tak, chętnie bym zjadła takie muffinki 🙂
Sosna
26/08/2014 @ 10:23
Hmm, chętnie zjadłbym WSZYSTKIE! 😛
Pati
26/08/2014 @ 08:58
Reflektuję na takie pyszności!
Ania
25/08/2014 @ 19:36
bardzo fajne muffinki 🙂 na słono też są pyszne!:)
domowacukierniaewy.blox.pl
25/08/2014 @ 13:00
Pycha, świetna przekąska! 🙂