Muffinki z cukinią na wytrawnie

Muffinki z cukinia

Muffiny nie muszą być tylko na słodko…;)! Wytrawne też dobrze smakują :)! Nadają się na szybką przekąskę, ale też sprawdzą się na różnych przyjęciach czy turystycznych wypadach. Idealne na piłkarskie wieczory z Ligą Mistrzów w tle…;) Przepis na wytrawne muffinki cukiniowe z serem znalazłam u Samanthy. Nie dodawałam jednak boczku, który zamieniłam na suszone pomidory. Wyszły pyszne i aromatyczne i rzeczywiście najlepiej smakują lekko ciepłe..:) Dodatek piwa nie jest obowiązkowy…;) Zapraszam na wytrawne muffinki z cukinią i z serem 🙂

Muffinki z cukinią na wytrawnie

Składniki na 12 szt.:

  • 3/4 szklanki startej cukinii
  • 60 g wędzonego boczku (u mnie 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, papryka

1. Mąkę przesiać do miski z sodą, dodać sól, pieprz i paprykę.

Przygotowanie muffinek z cukinia

2. Mleko, olej i jajka roztrzepać w misce trzepaczką tylko do połączenia i dodać startą cukinię.

Przygotowanie muffinek z cukinia

3. Połączyć mokre składniki z suchymi mieszając łyżką. Dodać posiekane suszone pomidory i ser i wymieszać.

Przygotowanie muffinek z cukinia Przygotowanie muffinek z cukinia Przygotowanie muffinek z cukinia

4. Nakładać do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami do 3/4 ich wysokości.

Przygotowanie muffinek z cukinia Przygotowanie muffinek z cukinia

5. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut do ich zrumienienia. Przed końcem pieczenia sprawdzając patyczkiem czy są upieczone. Studzić na kratce.

Przygotowanie muffinek z cukinia Przygotowanie muffinek z cukinia

Smacznego 🙂

Muffinki z cukinia